Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
pierś indyka gotowana z sosem jabłkowo-chrzanowym
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="zyglis" data-source="post: 59525"><p>Na wstępie wyjaśniam, że nie jestem autorem tego przepisu. Znam go od dawna, źródła nie pamiętam. Danie to jest moim zdaniem bardzo smaczne, a do tego łatwe do wykonania.</p><p>Składniki: 1/2 kg marchwi, 2 średnie pietruszki, mały seler, średni por ( biała część ), 2 średnie cebule, po 1 łyżeczce lubczyku, majeranku i bazylii, sól, 2 liście laurowe, vegeta i biały pieprz do smaku, około 1,5 kg piersi indyka, ziemniaki, Na sos: 2 łyżki masła. 1 kwaśne jabłko, 1 płaska łyzka mąki ziemniaczanej, 3 łyżki śmietany, 3 łyżki chrzanu ( ja daję ze słoiczka, mocno odciśnięty ), pieprz, sok z cytryny i szczypta cukru do smaku, natka pietruszki lub koperku.</p><p>Wykonanie: włoszczyznę umyć, obrać i pokroić na niewielkie słupki lub plasterki, cebule obrać i pokroić w plasterki. Jarzyny z cebulą zagotować w 1,5 ltr wody, dodać do smaku sól, żioła, liście laurowe, biały pieprz. Kiedy jarzyny zmiękną ( nie za bardzo ), wyjąć je łyżką cedzakową do innego naczynia i przechować cieple. Do wywaru dodać umyte mięso ( pożądane jest zasznurowanie go w kształt wrzeciona, będzie ładnie wyglądać pokrojone ), gotować na bardzo wolnym ogniu około 70 minut. Mięso powinno być lekko twardawe, żeby nie kruszylo się przy krojeniu. W tym czasie obrać i ugotować ziemniaki, ewent. zagnieść na puree.</p><p>Na sos roztopić w małym garnku masło, dodać umyte i drobno pokrojone nieobrane jabłko, po usunięciu gniazd nasiennych, zalać 1/2 ltr bulionu z kostki, mąkę ziemniaczaną wymieszać ze śmietaną i dodać do gotującego się sosu, krótko zagotować i zdjąć z ognia. Dodać chrzan, doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny.</p><p>Mięso wyjąć z wywaru i pokroić w plastry. Warzywa doprawić do smaku ( ja dodaję odrobinę jasnego sosu sojowego ). Podawać z ziemniakami posypanymi natką pietruszki lub kopru, osobno w sosierce sos.</p><p> Życzę wszystkim smacznego, oczekuję komentarzy na temat tego przepisu. oraz przesyłam pozdrowienia.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="zyglis, post: 59525"] Na wstępie wyjaśniam, że nie jestem autorem tego przepisu. Znam go od dawna, źródła nie pamiętam. Danie to jest moim zdaniem bardzo smaczne, a do tego łatwe do wykonania. Składniki: 1/2 kg marchwi, 2 średnie pietruszki, mały seler, średni por ( biała część ), 2 średnie cebule, po 1 łyżeczce lubczyku, majeranku i bazylii, sól, 2 liście laurowe, vegeta i biały pieprz do smaku, około 1,5 kg piersi indyka, ziemniaki, Na sos: 2 łyżki masła. 1 kwaśne jabłko, 1 płaska łyzka mąki ziemniaczanej, 3 łyżki śmietany, 3 łyżki chrzanu ( ja daję ze słoiczka, mocno odciśnięty ), pieprz, sok z cytryny i szczypta cukru do smaku, natka pietruszki lub koperku. Wykonanie: włoszczyznę umyć, obrać i pokroić na niewielkie słupki lub plasterki, cebule obrać i pokroić w plasterki. Jarzyny z cebulą zagotować w 1,5 ltr wody, dodać do smaku sól, żioła, liście laurowe, biały pieprz. Kiedy jarzyny zmiękną ( nie za bardzo ), wyjąć je łyżką cedzakową do innego naczynia i przechować cieple. Do wywaru dodać umyte mięso ( pożądane jest zasznurowanie go w kształt wrzeciona, będzie ładnie wyglądać pokrojone ), gotować na bardzo wolnym ogniu około 70 minut. Mięso powinno być lekko twardawe, żeby nie kruszylo się przy krojeniu. W tym czasie obrać i ugotować ziemniaki, ewent. zagnieść na puree. Na sos roztopić w małym garnku masło, dodać umyte i drobno pokrojone nieobrane jabłko, po usunięciu gniazd nasiennych, zalać 1/2 ltr bulionu z kostki, mąkę ziemniaczaną wymieszać ze śmietaną i dodać do gotującego się sosu, krótko zagotować i zdjąć z ognia. Dodać chrzan, doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Mięso wyjąć z wywaru i pokroić w plastry. Warzywa doprawić do smaku ( ja dodaję odrobinę jasnego sosu sojowego ). Podawać z ziemniakami posypanymi natką pietruszki lub kopru, osobno w sosierce sos. Życzę wszystkim smacznego, oczekuję komentarzy na temat tego przepisu. oraz przesyłam pozdrowienia. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
pierś indyka gotowana z sosem jabłkowo-chrzanowym
Bottom