Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Pierś indyka marynowana w sosie z winogron*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="europa112" data-source="post: 1139981" data-attributes="member: 140"><p><strong><span style="font-size: 26px">Pierś z indyka marynowana w sosie z winogron</span></strong></p><p><strong><span style="font-size: 26px"></span></strong></p><p>[ATTACH=full]64556[/ATTACH]</p><p>1 pęczek włoszczyzny</p><p>1 duża cebula</p><p>1 kg piersi z indyka</p><p>2 listki laurowe</p><p>8 ziarenek ziela angielskiego</p><p>1 łyżeczka pieprzu w ziarenkach</p><p>1/2 l białego pół wtrawnego wina</p><p>8 łyżek białego winnego octu</p><p>40 g migdałów bez skóry</p><p>3 łyzki oliwy</p><p>sól, biały pieprz</p><p>750 g marchwi</p><p>2 łyżki masła</p><p>200 g winogron bez pestek</p><p>1 pęczek pietruszki</p><p>2 łyżeczki cukru</p><p>1-2 łyżeczki mąki ziemniaczenej</p><p>100 g śmietany</p><p>1 6 litrowy worek do zamrazania</p><p></p><p>1. Włoszczyznę kroimy w większe cząstki. Cebulę obieramy i kroimy w ćwiartkę. Do 6 litrowego worka wkładamy mięso,posiekane warzywa, cebulę, wszystkie zioła, wino i ocet. Zamykamy szczelnie worek i marynujemy 24 godzin.</p><p>2. Po zamarynowaniu mięso osuszyć, następnie posolić i popieprzyć.</p><p>3. Rozgrzać mocno tłuszcz i najpierw przez 3 minuty smażyć migdały. Kiedy migdały dostaną złoty kolor wyjąć. Na gorący tłuszcz dodać pierś indyka i mocno z wszystkich stron podsmażać. Przy okazji starać się by mięso miało zwięzły kształt.</p><p> Następnie dodać płyn i warzywa z marynady i dusić ok 50 minut.</p><p>4.Obraną marchew pokroić ukośnie na grubawe krążki (ok 5 mm). Rozgrzać masło i smażyć na nim marchewkę przez 5 minut, dodać trochę wody, posolić i odrobinę popieprzyć. Przykryć przykrywką i dusić. Kiedy marchewka zacznie miękknąć (po ok 10 minutach) zdejmujemy pokrywkę i odparowujemy nadmiar płynu.</p><p>5. Mięso wyjmujemy i trzymamy w ciepłym miejscu (np w piekarniku). Powstały płyn odcedzamy z warzyw. Dodajemy do niego uprażone migdały i winogrona. Przez 5 minut delikatnie gotujemy. Dodajemy rozmieszaną w śmietanie mąkę ziemniaczaną w celu zgęszczenia sosu. Dodajemy także cukier.</p><p>6. Mięso kroimy w plastry. Polewamy sosem i dekorujemy marchewką uprzednio wymieszaną z pokrojoną pietruszką.</p><p></p><p>Ps 1. Potrawa przeznaczona jest na 4 głodne osoby</p><p>Ps 2. Kiedy chcemy szybko marynować mięso należy pierś indyka pokropić sokiem z cytryny i oliwą, oraz popieprzyć. Tak marynować 1-2 godziny. A włoszczyznę i wszystkie inne składniki dodać podczas duszenia.</p><p>Ps 3. 1 porcja zawiera 630 kcal /2640 kJ</p><p>Ps 4. Potrawa pochodzi z książki Kochen & genießen - Für Gäste</p><p>Ps 5. Uduszoną marchewkę podajemy na oddzielym półmisku.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="europa112, post: 1139981, member: 140"] [B][SIZE=14]Pierś z indyka marynowana w sosie z winogron [/SIZE][/B] [ATTACH=full]64556[/ATTACH] 1 pęczek włoszczyzny 1 duża cebula 1 kg piersi z indyka 2 listki laurowe 8 ziarenek ziela angielskiego 1 łyżeczka pieprzu w ziarenkach 1/2 l białego pół wtrawnego wina 8 łyżek białego winnego octu 40 g migdałów bez skóry 3 łyzki oliwy sól, biały pieprz 750 g marchwi 2 łyżki masła 200 g winogron bez pestek 1 pęczek pietruszki 2 łyżeczki cukru 1-2 łyżeczki mąki ziemniaczenej 100 g śmietany 1 6 litrowy worek do zamrazania 1. Włoszczyznę kroimy w większe cząstki. Cebulę obieramy i kroimy w ćwiartkę. Do 6 litrowego worka wkładamy mięso,posiekane warzywa, cebulę, wszystkie zioła, wino i ocet. Zamykamy szczelnie worek i marynujemy 24 godzin. 2. Po zamarynowaniu mięso osuszyć, następnie posolić i popieprzyć. 3. Rozgrzać mocno tłuszcz i najpierw przez 3 minuty smażyć migdały. Kiedy migdały dostaną złoty kolor wyjąć. Na gorący tłuszcz dodać pierś indyka i mocno z wszystkich stron podsmażać. Przy okazji starać się by mięso miało zwięzły kształt. Następnie dodać płyn i warzywa z marynady i dusić ok 50 minut. 4.Obraną marchew pokroić ukośnie na grubawe krążki (ok 5 mm). Rozgrzać masło i smażyć na nim marchewkę przez 5 minut, dodać trochę wody, posolić i odrobinę popieprzyć. Przykryć przykrywką i dusić. Kiedy marchewka zacznie miękknąć (po ok 10 minutach) zdejmujemy pokrywkę i odparowujemy nadmiar płynu. 5. Mięso wyjmujemy i trzymamy w ciepłym miejscu (np w piekarniku). Powstały płyn odcedzamy z warzyw. Dodajemy do niego uprażone migdały i winogrona. Przez 5 minut delikatnie gotujemy. Dodajemy rozmieszaną w śmietanie mąkę ziemniaczaną w celu zgęszczenia sosu. Dodajemy także cukier. 6. Mięso kroimy w plastry. Polewamy sosem i dekorujemy marchewką uprzednio wymieszaną z pokrojoną pietruszką. Ps 1. Potrawa przeznaczona jest na 4 głodne osoby Ps 2. Kiedy chcemy szybko marynować mięso należy pierś indyka pokropić sokiem z cytryny i oliwą, oraz popieprzyć. Tak marynować 1-2 godziny. A włoszczyznę i wszystkie inne składniki dodać podczas duszenia. Ps 3. 1 porcja zawiera 630 kcal /2640 kJ Ps 4. Potrawa pochodzi z książki Kochen & genießen - Für Gäste Ps 5. Uduszoną marchewkę podajemy na oddzielym półmisku. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Pierś indyka marynowana w sosie z winogron*
Top
Bottom