- Sty 2, 2008
- 13,197
- 7,909
- 113
Przepis pochodzi z serwisu MniamMniam.pl, autorka - Churkowa. Wstawię linka, bo teraz chyba już tam nie trzeba mieć abonamentu: http://www.mniammniam.com/Piers_indyka_w_s...wym-10967p.html
składniki
0,5 kg piersi indyka
1 lub 2 łyżki miodu
2 spore garście suszonych żurawin
1 szklanka wody (lub trochę więcej)
mąka do obtoczenia mięsa
tłuszcz do obsmażenia mięsa (wzorem autorki używam masła klarowanego, a jeśli nie mam, to smażę na maśle z dodatkiem oleju, żeby się masło nie paliło)
przyprawy:
sól (do smaku)
pół łyżeczki albo więcej chili w proszku
1 łyżka wędzonej papryki w proszku
pół łyżeczki albo więcej imbiru w proszku
łyżka octu balsamicznego
Mięso pokroić na plastry i lekko rozbić, obtoczyć w mące i obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Obsmażone mięso zalać wrzącą wodą, dodać żurawiny, miód i wszystkie przyprawy. Dusić na małym ogniu około 20 minut od czasu do czasu mieszając. Jeśli sos wyjdzie za rzadki, to zagęścić dodatkowo mąką. Podawać z ryżem.
składniki
0,5 kg piersi indyka
1 lub 2 łyżki miodu
2 spore garście suszonych żurawin
1 szklanka wody (lub trochę więcej)
mąka do obtoczenia mięsa
tłuszcz do obsmażenia mięsa (wzorem autorki używam masła klarowanego, a jeśli nie mam, to smażę na maśle z dodatkiem oleju, żeby się masło nie paliło)
przyprawy:
sól (do smaku)
pół łyżeczki albo więcej chili w proszku
1 łyżka wędzonej papryki w proszku
pół łyżeczki albo więcej imbiru w proszku
łyżka octu balsamicznego
Mięso pokroić na plastry i lekko rozbić, obtoczyć w mące i obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Obsmażone mięso zalać wrzącą wodą, dodać żurawiny, miód i wszystkie przyprawy. Dusić na małym ogniu około 20 minut od czasu do czasu mieszając. Jeśli sos wyjdzie za rzadki, to zagęścić dodatkowo mąką. Podawać z ryżem.