- Gru 21, 2005
- 7,253
- 6
- 0
Przepis jest niezwykle prosty i wpisuje go glownie z mysla o Marynie, ktorej dieta nie pozwala smazyc miesa.
W ponizszej metodzie uzywam plaskiego naczynia zaroodpornego i arkusza pergaminu. Naczynie, jak i papier smaruje maslem/oliwa. Piec rozgrzewam do 200C.
W naczyniu ukladam filety z piersi kurczaka, tak aby byly od siebie nieco oddalone, posypuje przyprawami, sola, pieprzem. Pomiedzy ukladam czastki cytryny lub limonki, galazki zielonej pietruszki, tymianku lub innych ziol. Kurczaka zakrywam arkuszem pergaminu (omaslona strona w dol) i szczelnie opatulam. Wkladam do nagrzanego pieca na ok.30 min. Wewnetrzna temp. gotowego miesa to 73-74C.
Przygotowany w ten sposob kurczak jest 100 razy smaczniejszy niz gotowany. Dzieki arkuszowi papieru, ktory dziala jak ochronna skorka, mieso filetow pozostaje soczyste i smaczne, zachowujac przy tym wszystko to co w nich dobre.
Zamiast naczynia mozna uzyc tylko papieru i zamknac mieso calkowicie w papilocie, ulozyc na blasze i upiec. Do srodka mozna wkladac grzyby i inne smakowe dodatki, ktore przyjda wam do glowy.
Polecam.
W ponizszej metodzie uzywam plaskiego naczynia zaroodpornego i arkusza pergaminu. Naczynie, jak i papier smaruje maslem/oliwa. Piec rozgrzewam do 200C.
W naczyniu ukladam filety z piersi kurczaka, tak aby byly od siebie nieco oddalone, posypuje przyprawami, sola, pieprzem. Pomiedzy ukladam czastki cytryny lub limonki, galazki zielonej pietruszki, tymianku lub innych ziol. Kurczaka zakrywam arkuszem pergaminu (omaslona strona w dol) i szczelnie opatulam. Wkladam do nagrzanego pieca na ok.30 min. Wewnetrzna temp. gotowego miesa to 73-74C.
Przygotowany w ten sposob kurczak jest 100 razy smaczniejszy niz gotowany. Dzieki arkuszowi papieru, ktory dziala jak ochronna skorka, mieso filetow pozostaje soczyste i smaczne, zachowujac przy tym wszystko to co w nich dobre.
Zamiast naczynia mozna uzyc tylko papieru i zamknac mieso calkowicie w papilocie, ulozyc na blasze i upiec. Do srodka mozna wkladac grzyby i inne smakowe dodatki, ktore przyjda wam do glowy.
Polecam.
Ostatnią edycję dokonał moderator: