- Sie 3, 2006
- 2,516
- 2
- 38
Szukałam, ale nie znalazłam takiego przepisu. Często to robię na obiad, bo jest to danie smaczne i lekkie.
ok 1/2 kg filetu z piersi kurczaka
ok 30-50 dkg kg pieczarek
kubek śmietany słodkiej 12% (raz daje mały pojemnik, a raz duży, zależy ile sosu chce otrzymać)
ser - może być ulubiony pleśniowy, np lazur lub gorgonzola czasem daje pół kostki sera topionego hochland ziołowy
Na patelni roztopić trochę margaryny, podsmażyć pokrojoną w kostkę pierś, dodać przyprawę typu "jarzynka", curry, paprykę ostrą, zioła prowansalskie.
Gdy mięso się zrumieni, dodać pokrojone w plasterki pieczarki i dalej smażyć. Dodać wody i chwile dusić do miękkości. Dodać wody tyle, ile mamy śmietany, zaciągnąć mąką, wrzucić ser, niech sie rozpuści. Doprawić do smaku. Podawać z ryżem lub makaronem, najsmaczniejsze są wstążki.
ok 1/2 kg filetu z piersi kurczaka
ok 30-50 dkg kg pieczarek
kubek śmietany słodkiej 12% (raz daje mały pojemnik, a raz duży, zależy ile sosu chce otrzymać)
ser - może być ulubiony pleśniowy, np lazur lub gorgonzola czasem daje pół kostki sera topionego hochland ziołowy
Na patelni roztopić trochę margaryny, podsmażyć pokrojoną w kostkę pierś, dodać przyprawę typu "jarzynka", curry, paprykę ostrą, zioła prowansalskie.
Gdy mięso się zrumieni, dodać pokrojone w plasterki pieczarki i dalej smażyć. Dodać wody i chwile dusić do miękkości. Dodać wody tyle, ile mamy śmietany, zaciągnąć mąką, wrzucić ser, niech sie rozpuści. Doprawić do smaku. Podawać z ryżem lub makaronem, najsmaczniejsze są wstążki.
Ostatnią edycję dokonał moderator: