Mialam kawalek piersi indyczej i niewiele dodatków, więc zrobiłam z tego bardzo proste danie. Mnie smakowało, może i Wam przypadnie do gustu.
Składniki
0,5 kg piersi indyczej
duża cedbula
płaska łyżka suszonego majeranku
sól, pieprz
olej
świeży majeranek do dekoracji.
Mięso umyć, osuszyć, posolić, popieprzyć, natrzeć olejem i odstawić na godzinę. W rondlu z grubym dnem obsmażyć mięso, zmniejszyć ogień, podlać trochę wodą lub bulionem i dusić blisko pół godziny. Po tym czasie dołożyć cebulę pokrojoną w piórka, według potrzeby dodać jeszcze soli i pieprzu oraz suszony majeranek. Dusić dalsze pół godziny lub dłużej, żeby sos i mięso nabrały charakteru od dołożonych dodatków, a mięso było miękkie. Przed podaniem udekorować świeżym majerankiem.

Składniki
0,5 kg piersi indyczej
duża cedbula
płaska łyżka suszonego majeranku
sól, pieprz
olej
świeży majeranek do dekoracji.
Mięso umyć, osuszyć, posolić, popieprzyć, natrzeć olejem i odstawić na godzinę. W rondlu z grubym dnem obsmażyć mięso, zmniejszyć ogień, podlać trochę wodą lub bulionem i dusić blisko pół godziny. Po tym czasie dołożyć cebulę pokrojoną w piórka, według potrzeby dodać jeszcze soli i pieprzu oraz suszony majeranek. Dusić dalsze pół godziny lub dłużej, żeby sos i mięso nabrały charakteru od dołożonych dodatków, a mięso było miękkie. Przed podaniem udekorować świeżym majerankiem.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: