Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Pierś z indyka z porami i migdałami
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="qd" data-source="post: 1715506" data-attributes="member: 692"><p>Sięgnęłam po ten przepis, dopracowałąm, leciutko zmodyfikowałąm i oto moja wersja:</p><p></p><p><strong>Pierś indycza ( kurczacza) z porami i migdałami wersja qd</strong></p><p><strong></strong></p><p><strong>Składniki:</strong></p><p>- pierś z indyka</p><p>- 2-3 pory</p><p>-10 dag migdałów (płatki)</p><p>-10 dag masła ( połowa do duszenia porów, połowa do pieczenia)</p><p>- 1 cała gałka muszkatołowa ( połowa do mięsa druga połowa do masy porowej)</p><p>- sól, pieprz</p><p></p><p>Pory myję i kroję na półplasterki; na rozgrzanym maśle je podsmażam , zostawiam do ostygnięcia. Do zimnych porów dodaję, połowę migdałów, sół, pieprz , startą gałkę muszkatałową i mieszam.</p><p></p><p>Pierś z indyka myję i nacieram przyprawami ( sól, pieprz, gałka muszkatołowa). Nacinam ją na skos nie do końca i w powstałe kieszenie wkładam kawałki pora z migdałami. Dno naczynia żaroodpornego wykładam cieniutkimi plasterkami masłą Na to wkładam przygotowaną pierś indyczą, ew. na wierzch resztę masy z pora. Piekę pod przykryciem w 200 stopniach C; grzanie góra/dół. Przez 50 minut. W tym momencie zdejmuję pokrywkę posypuje reszta migdałów. Jeszcze ok. 10 min w piekarniku z termoobiegiem do lekkiego zarumienienia wsypanych migdałów i można stawiać na stół.</p><p></p><p>Masę z porów można lekko zakropić sokiem z cytryny albo białym octem winnym ( ew. jabłkowym)</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="qd, post: 1715506, member: 692"] Sięgnęłam po ten przepis, dopracowałąm, leciutko zmodyfikowałąm i oto moja wersja: [B]Pierś indycza ( kurczacza) z porami i migdałami wersja qd Składniki:[/B] - pierś z indyka - 2-3 pory -10 dag migdałów (płatki) -10 dag masła ( połowa do duszenia porów, połowa do pieczenia) - 1 cała gałka muszkatołowa ( połowa do mięsa druga połowa do masy porowej) - sól, pieprz Pory myję i kroję na półplasterki; na rozgrzanym maśle je podsmażam , zostawiam do ostygnięcia. Do zimnych porów dodaję, połowę migdałów, sół, pieprz , startą gałkę muszkatałową i mieszam. Pierś z indyka myję i nacieram przyprawami ( sól, pieprz, gałka muszkatołowa). Nacinam ją na skos nie do końca i w powstałe kieszenie wkładam kawałki pora z migdałami. Dno naczynia żaroodpornego wykładam cieniutkimi plasterkami masłą Na to wkładam przygotowaną pierś indyczą, ew. na wierzch resztę masy z pora. Piekę pod przykryciem w 200 stopniach C; grzanie góra/dół. Przez 50 minut. W tym momencie zdejmuję pokrywkę posypuje reszta migdałów. Jeszcze ok. 10 min w piekarniku z termoobiegiem do lekkiego zarumienienia wsypanych migdałów i można stawiać na stół. Masę z porów można lekko zakropić sokiem z cytryny albo białym octem winnym ( ew. jabłkowym) [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Pierś z indyka z porami i migdałami
Top
Bottom