Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Pierś z indyka*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Mała_Mi" data-source="post: 963175" data-attributes="member: 2721"><p>[ATTACH=full]51502[/ATTACH]</p><p></p><p>Pyszna, łatwa w przygotowaniu wędlina, na podstawie <a href="http://wyrobydomowe.blox.pl/2010/02/Szynka-i-piers-prasowana-z-indyka.html" target="_blank">tego</a> przepisu.</p><p></p><p>1 kg piersi z indyka</p><p>2 łyżeczki granulowanego czosnku</p><p>2 łyżeczki pieprzu ziołowego</p><p>1 łyżeczka czarnego pieprzu</p><p>1 łyżeczka cukru pudru</p><p></p><p>2 łyżeczki żelatyny</p><p>4 łyżeczki soli peklowej</p><p>rękaw do pieczenia</p><p></p><p>Połowę mięsa kroimy w kostkę ok. 2 x 2 cm. Resztę mielemy.</p><p>Mięso wkładamy do misek, do każdej porcji dodajemy po 2 łyżeczki soli peklowej i dokładnie mieszamy. Odstawiamy mięso do lodówki na 24 godziny.</p><p></p><p>Po tym czasie do mięsa pokrojonego w kostkę wlewamy 100 ml wody i masujemy je, tzn. wyrabiamy dłonią lub robotem kuchennym ( haki) przez ok. 10 min, póki mięso nie wchłonie wody. Po wymasowaniu powinno zrobić się kleiste.</p><p>Mieszamy je z mięsem mielonym i dodajemy przyprawy oraz żelatynę.</p><p></p><p>Jeśli potrzeba, dodajemy ew. soli do smaku.</p><p></p><p>Mięso przekładamy do rękawa do pieczenia. formujemy od razu zgrabny wałek. Końce rękawa zawiązujemy.</p><p></p><p>[ATTACH=full]51503[/ATTACH]</p><p></p><p>W dużym garnku gotujemy wodę. Mięso wkładamy do wrzącej wody, po czym zmieszamy płomień i parzymy wędlinę przez ok. 60 minut.</p><p></p><p>Mięso wyjmujemy z garnka i studzimy, po czym odkładamy do stężenia do lodówki. Po ostudzeniu wyjmujemy z rękawa.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Mała_Mi, post: 963175, member: 2721"] [ATTACH=full]51502[/ATTACH] Pyszna, łatwa w przygotowaniu wędlina, na podstawie [URL="http://wyrobydomowe.blox.pl/2010/02/Szynka-i-piers-prasowana-z-indyka.html"]tego[/URL] przepisu. 1 kg piersi z indyka 2 łyżeczki granulowanego czosnku 2 łyżeczki pieprzu ziołowego 1 łyżeczka czarnego pieprzu 1 łyżeczka cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 4 łyżeczki soli peklowej rękaw do pieczenia Połowę mięsa kroimy w kostkę ok. 2 x 2 cm. Resztę mielemy. Mięso wkładamy do misek, do każdej porcji dodajemy po 2 łyżeczki soli peklowej i dokładnie mieszamy. Odstawiamy mięso do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie do mięsa pokrojonego w kostkę wlewamy 100 ml wody i masujemy je, tzn. wyrabiamy dłonią lub robotem kuchennym ( haki) przez ok. 10 min, póki mięso nie wchłonie wody. Po wymasowaniu powinno zrobić się kleiste. Mieszamy je z mięsem mielonym i dodajemy przyprawy oraz żelatynę. Jeśli potrzeba, dodajemy ew. soli do smaku. Mięso przekładamy do rękawa do pieczenia. formujemy od razu zgrabny wałek. Końce rękawa zawiązujemy. [ATTACH=full]51503[/ATTACH] W dużym garnku gotujemy wodę. Mięso wkładamy do wrzącej wody, po czym zmieszamy płomień i parzymy wędlinę przez ok. 60 minut. Mięso wyjmujemy z garnka i studzimy, po czym odkładamy do stężenia do lodówki. Po ostudzeniu wyjmujemy z rękawa. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Pierś z indyka*
Top
Bottom