- Lis 7, 2008
- 5,394
- 0
- 0
Danie proste, szybkie w przygotowaniu i pyszne - w moim domu gości bardzo często.
Składniki:
(na dwie porcje)
- 2 piersi z kurczaka
- 2 pęczki makaronu soba
- 3 łyżki sosu śliwkowego
- ok. 1/3 czerwonej papryczki chilli (zależy od ostrości)
- sok z 1 limonki
- 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego
- 2 łyżki konfitury z śliwkowej/ figowej
- 2 łyżki migdałów w słupkach (uprażonych)
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Piersi z kurczaka przekroić tak, aby ich grubość wynosiła ok. 4-5 mm, oprószyć solą, pieprzem. Włożyć je do miski, dodać sok z limonki, posiekaną chilli i sos śliwkowy. Oprósz je solą i pieprzem i dodaj sos śliwkowy, sok z limonki oraz posiekaną papryczkę chilli. Odstawić na minimum godzinę do lodówki.
Obsmażyć kurczaka na rozgrzanej uprzednio patelni posmarowanej oliwą (dodać również marynatę, w której siedziało mięso). Kurczaka posypać cukrem i smażyć całość ok. 10min, aż kurczak będzie pięknie przyrumieniony, a cukier się skarmelizuje.
Makaron przygotować według przepisu na opakowaniu. Kurczaka wyłożyć na talerz, posypać migdałami. Danie można podawać z dodatkową konfiturą śliwkową, idealnie pasującą do pikantno-słodkiego kurczaka.
(Zdjęcie wstawię następnym razem, bo nie byłam przygotowana na to, iż ktoś będzie zainteresowany przepisem.)

Składniki:
(na dwie porcje)
- 2 piersi z kurczaka
- 2 pęczki makaronu soba
- 3 łyżki sosu śliwkowego
- ok. 1/3 czerwonej papryczki chilli (zależy od ostrości)
- sok z 1 limonki
- 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego
- 2 łyżki konfitury z śliwkowej/ figowej
- 2 łyżki migdałów w słupkach (uprażonych)
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Piersi z kurczaka przekroić tak, aby ich grubość wynosiła ok. 4-5 mm, oprószyć solą, pieprzem. Włożyć je do miski, dodać sok z limonki, posiekaną chilli i sos śliwkowy. Oprósz je solą i pieprzem i dodaj sos śliwkowy, sok z limonki oraz posiekaną papryczkę chilli. Odstawić na minimum godzinę do lodówki.
Obsmażyć kurczaka na rozgrzanej uprzednio patelni posmarowanej oliwą (dodać również marynatę, w której siedziało mięso). Kurczaka posypać cukrem i smażyć całość ok. 10min, aż kurczak będzie pięknie przyrumieniony, a cukier się skarmelizuje.
Makaron przygotować według przepisu na opakowaniu. Kurczaka wyłożyć na talerz, posypać migdałami. Danie można podawać z dodatkową konfiturą śliwkową, idealnie pasującą do pikantno-słodkiego kurczaka.
(Zdjęcie wstawię następnym razem, bo nie byłam przygotowana na to, iż ktoś będzie zainteresowany przepisem.)
Ostatnią edycję dokonał moderator: