Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Piersi kacze w sosie miodowo - musztardowym
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 1382452" data-attributes="member: 10341"><p>Robiłam te piersi kilka razy, przepis zaczerpnęłam z internetu, autor cuppedial. Jest dosyć prosty (przepis, a nie autor) i szybko się robi. Podaję proporcje dla 4 osób.</p><p></p><p><strong>Składniki</strong></p><p><strong></strong>- 4 piersi kacze</p><p>- miód (brałam spadziowy lub gryczany)</p><p>- musztarda dijon</p><p>- trochę oleju z masłem (bardzo mało)</p><p>- sól, pieprz</p><p></p><p>Najpierw piersi kacze nacinamy w kratkę, solimy i pieprzymy do smaku, i smarujemy je odrobiną oleju, albo trochę oleju z masłem dajemy na patelnię. W obu przypadkach są to naprawdę niewielkie ilości, bo zaraz z piersi wytopi się tłuszcz.</p><p></p><p>[ATTACH=full]79310[/ATTACH]</p><p></p><p>Smażymy je na dość dużym ogniu po 4,5 minuty z każdej strony. Smażenie zaczynamy od strony ze skórą W środku będą lekko różowe. Kto woli bardziej wysmażone przedłuża tę operację o minutę, ale chcę przypomnieć, że kaczkę będziemy jeszcze odgrzewać w sosie i może nam niepotrzebnie stwardnieć. Tak wygląda podczas smażenia od &#8222;mięsnej&#8221; strony.</p><p></p><p>[ATTACH=full]79311[/ATTACH]</p><p></p><p>Następnie usmażone z obu stron piersi zawijamy w folię aluminiową i zostawiamy na 10 minut.</p><p></p><p></p><p>[ATTACH=full]79314[/ATTACH]</p><p></p><p>Na patelni zostaje nam tłuszcz, z którego robimy doskonały sos. Żeby nic się nie zmarnowało, odskrobujemy z dna smakowicie przypieczone resztki.</p><p></p><p>[ATTACH=full]79315[/ATTACH]</p><p></p><p>Teraz dodajemy, cały czas mieszając, po łyżce miodu i musztardy, do chwili, gdy zawiąże się sos w odpowiadającej nam ilości i o żądanej konsystencji. Zazwyczaj jest to parę łyżek. Nie podaję dokładnej ilości, bo nigdy tego nie liczyłam. To jest od razu widać.</p><p></p><p>[ATTACH=full]79318[/ATTACH]</p><p></p><p>Wyjęte z folii piersi kacze kroimy na plastry i odgrzewamy w utworzonym sosie.</p><p></p><p>[ATTACH=full]79319[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 1382452, member: 10341"] Robiłam te piersi kilka razy, przepis zaczerpnęłam z internetu, autor cuppedial. Jest dosyć prosty (przepis, a nie autor) i szybko się robi. Podaję proporcje dla 4 osób. [B]Składniki [/B]- 4 piersi kacze - miód (brałam spadziowy lub gryczany) - musztarda dijon - trochę oleju z masłem (bardzo mało) - sól, pieprz Najpierw piersi kacze nacinamy w kratkę, solimy i pieprzymy do smaku, i smarujemy je odrobiną oleju, albo trochę oleju z masłem dajemy na patelnię. W obu przypadkach są to naprawdę niewielkie ilości, bo zaraz z piersi wytopi się tłuszcz. [ATTACH=full]79310[/ATTACH] Smażymy je na dość dużym ogniu po 4,5 minuty z każdej strony. Smażenie zaczynamy od strony ze skórą W środku będą lekko różowe. Kto woli bardziej wysmażone przedłuża tę operację o minutę, ale chcę przypomnieć, że kaczkę będziemy jeszcze odgrzewać w sosie i może nam niepotrzebnie stwardnieć. Tak wygląda podczas smażenia od „mięsnej” strony. [ATTACH=full]79311[/ATTACH] Następnie usmażone z obu stron piersi zawijamy w folię aluminiową i zostawiamy na 10 minut. [ATTACH=full]79314[/ATTACH] Na patelni zostaje nam tłuszcz, z którego robimy doskonały sos. Żeby nic się nie zmarnowało, odskrobujemy z dna smakowicie przypieczone resztki. [ATTACH=full]79315[/ATTACH] Teraz dodajemy, cały czas mieszając, po łyżce miodu i musztardy, do chwili, gdy zawiąże się sos w odpowiadającej nam ilości i o żądanej konsystencji. Zazwyczaj jest to parę łyżek. Nie podaję dokładnej ilości, bo nigdy tego nie liczyłam. To jest od razu widać. [ATTACH=full]79318[/ATTACH] Wyjęte z folii piersi kacze kroimy na plastry i odgrzewamy w utworzonym sosie. [ATTACH=full]79319[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Piersi kacze w sosie miodowo - musztardowym
Bottom