Piersi kurczaka w prosciutto

AnkaP

Well-known member
Sty 2, 2008
13,189
7,896
113
Inspiracja stąd: http://gotowaniecieszy.blox.pl/2013/06/Rol...-i-szalwia.html

Ale trochę jak zwykle musiałam zmienić
icon_smile.gif


Przepis dla 2 osób

Piersi kurczaka w prosciutto

2 piersi kurczaka
kilka plastrów prosciutto (dałam takie kupione w Biedronce, 5 plasterków było)
2 łyżki masła czosnkowo-tymiankowego
4 listki szałwii
oliwa
olej do smażenia
sól
pieprz

Piersi kurczaka naciąć robiąc w nich kieszeń, w którą włożyć po łyżce masła czosnkowo-tymiankowego. Następnie posypać solą i pieprzem (z solą uważać, bo prosciutto słone). Doprawione piersi zawinąć w plastry prosciutto (dla pewności owinęłam bawełnianą nitką, żeby się nie rozpadły podczas smażenia).
Na małej ilości oleju obsmażyć piersi z każdej strony. Przełożyć je do naczynia żaroodpornego (nitkę zdjąć). Na piersi położyć po 2 listki szałwii posmarowane oliwą - ja wlałam trochę oliwy do filiżanki i listki w niej zanurzyłam, żeby się pokryły oliwą, a resztą oliwy polałam piersi, dolałam też tłuszcz pozostały na patelni (niewiele go było, może łyżeczka).
Piec w nagrzanym do 180 st. C około 20 minut.

IMAGE_306.jpg

Masło czosnkowo-tymiankowe: 1/4 kostki masła, ząbek czosnku, listki z kilku gałązek świeżego tymianku - wszytko wymieszać.
Takiego masełka używam najczęściej do robienia grzanek na grillu - kromki chleba/kawiarki/bagietki smaruję masłem i siup na grilla.


 

Załączniki

  • IMAGE_306.jpg
    IMAGE_306.jpg
    499.7 KB · Wyświetleń: 0
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy