- Sty 2, 2008
- 13,189
- 7,896
- 113
Inspiracja stąd: http://gotowaniecieszy.blox.pl/2013/06/Rol...-i-szalwia.html
Ale trochę jak zwykle musiałam zmienić
Przepis dla 2 osób
Piersi kurczaka w prosciutto
2 piersi kurczaka
kilka plastrów prosciutto (dałam takie kupione w Biedronce, 5 plasterków było)
2 łyżki masła czosnkowo-tymiankowego
4 listki szałwii
oliwa
olej do smażenia
sól
pieprz
Piersi kurczaka naciąć robiąc w nich kieszeń, w którą włożyć po łyżce masła czosnkowo-tymiankowego. Następnie posypać solą i pieprzem (z solą uważać, bo prosciutto słone). Doprawione piersi zawinąć w plastry prosciutto (dla pewności owinęłam bawełnianą nitką, żeby się nie rozpadły podczas smażenia).
Na małej ilości oleju obsmażyć piersi z każdej strony. Przełożyć je do naczynia żaroodpornego (nitkę zdjąć). Na piersi położyć po 2 listki szałwii posmarowane oliwą - ja wlałam trochę oliwy do filiżanki i listki w niej zanurzyłam, żeby się pokryły oliwą, a resztą oliwy polałam piersi, dolałam też tłuszcz pozostały na patelni (niewiele go było, może łyżeczka).
Piec w nagrzanym do 180 st. C około 20 minut.
Masło czosnkowo-tymiankowe: 1/4 kostki masła, ząbek czosnku, listki z kilku gałązek świeżego tymianku - wszytko wymieszać.
Takiego masełka używam najczęściej do robienia grzanek na grillu - kromki chleba/kawiarki/bagietki smaruję masłem i siup na grilla.
Ale trochę jak zwykle musiałam zmienić

Przepis dla 2 osób
Piersi kurczaka w prosciutto
2 piersi kurczaka
kilka plastrów prosciutto (dałam takie kupione w Biedronce, 5 plasterków było)
2 łyżki masła czosnkowo-tymiankowego
4 listki szałwii
oliwa
olej do smażenia
sól
pieprz
Piersi kurczaka naciąć robiąc w nich kieszeń, w którą włożyć po łyżce masła czosnkowo-tymiankowego. Następnie posypać solą i pieprzem (z solą uważać, bo prosciutto słone). Doprawione piersi zawinąć w plastry prosciutto (dla pewności owinęłam bawełnianą nitką, żeby się nie rozpadły podczas smażenia).
Na małej ilości oleju obsmażyć piersi z każdej strony. Przełożyć je do naczynia żaroodpornego (nitkę zdjąć). Na piersi położyć po 2 listki szałwii posmarowane oliwą - ja wlałam trochę oliwy do filiżanki i listki w niej zanurzyłam, żeby się pokryły oliwą, a resztą oliwy polałam piersi, dolałam też tłuszcz pozostały na patelni (niewiele go było, może łyżeczka).
Piec w nagrzanym do 180 st. C około 20 minut.

Masło czosnkowo-tymiankowe: 1/4 kostki masła, ząbek czosnku, listki z kilku gałązek świeżego tymianku - wszytko wymieszać.
Takiego masełka używam najczęściej do robienia grzanek na grillu - kromki chleba/kawiarki/bagietki smaruję masłem i siup na grilla.