- Gru 21, 2005
- 7,253
- 6
- 0
Niezwykle prosty sposob przygotowania persi kurczaka w piecu. Prosciutto lub inna szynke podobnego typu, najlepiej miec w duzych plastrach, tak aby latwo mozna zawinac mieso. Pesto moze byc dowolne, najczesciej uzywam bazyliowego z orzeszkami piniowymi, ale w sezonie pesto z czosnku niedzwiedziego i orzechow, ktroe akurat mam pod reka tez sie nada. Przepis wpisuje na prosbe Gosi.
filety kurczaka (po jednym na osobe)
lastry prosciutto (tyle ile filetow)
sol pieprz
ziola
przyprawy
pesto
panko
parmezan
Piec rozgrzewam do 200C. Naczynie do zapiekania (o odpowiedniej wielkosci, filety nie moga byc zbyt scisniete) pedzluje oliwa. Jedna lyzka wystarczy.
Filety z piersi delikatnie rozbijam tluczkiem, mozna zwyczajnie przycisnac dlonia. Posypuje przyprawami i zawijam w plaster prosciutto. Ukladam w przygotowanym naczyniu. Na kazda piers wykladam 2 lyzki pesto, rozsmarowuje rowno. Na to wykladam warstwe panko wymieszane z parmesanem. Naczynie wkladam do pieca i pieke ok 20 - 30 min. Czas pieczenia zalezy od wielkosci filetow, moje sa zwykle spore ok 250g kazdy. Wewnetrzna temperatura w nagrubszej czesci filetu powinna byc 75C.
Gotowe, wyjmuje z pieca, zakrywam folia aluminiowa i zostawiam na 5-10 min. Podaje z surowkami lub prostymi salatkami.
Gosiu, smacznego zycze
filety kurczaka (po jednym na osobe)
lastry prosciutto (tyle ile filetow)
sol pieprz
ziola
przyprawy
pesto
panko
parmezan
Piec rozgrzewam do 200C. Naczynie do zapiekania (o odpowiedniej wielkosci, filety nie moga byc zbyt scisniete) pedzluje oliwa. Jedna lyzka wystarczy.
Filety z piersi delikatnie rozbijam tluczkiem, mozna zwyczajnie przycisnac dlonia. Posypuje przyprawami i zawijam w plaster prosciutto. Ukladam w przygotowanym naczyniu. Na kazda piers wykladam 2 lyzki pesto, rozsmarowuje rowno. Na to wykladam warstwe panko wymieszane z parmesanem. Naczynie wkladam do pieca i pieke ok 20 - 30 min. Czas pieczenia zalezy od wielkosci filetow, moje sa zwykle spore ok 250g kazdy. Wewnetrzna temperatura w nagrubszej czesci filetu powinna byc 75C.
Gotowe, wyjmuje z pieca, zakrywam folia aluminiowa i zostawiam na 5-10 min. Podaje z surowkami lub prostymi salatkami.
Gosiu, smacznego zycze

Ostatnią edycję dokonał moderator: