- Cze 7, 2007
- 16,273
- 2,355
- 113

Składniki:
• ok. 700 g piersi kurczaka
• 100 – 150 g suszonych moreli
• 100 g masła
• 1 łyżeczka przyprawy curry
• Sól
• Biały pieprz
• Woda
• Ok. 50 – 100 ml śmietanki 36%
Wykonanie:
Piersi kurczaka pokroić na plastry, w poprzek włókien. Połowę masła rozgrzać na patelni i podsmażyć na nim kawałki filetu (nie powinny się zbyt mocno zrumienić). Posolić i popieprzyć mięso.
W tym czasie morele pokroić w paseczki i wrzucić do rondla razem z pozostałym masłem. Wlać wody, tyle żeby przykryła morele. Postawić rondel na małym ogniu i gotować ok. 3 minut.
Podsmażone piersi przełożyć do rondelka z morelami. Teraz możemy uzupełnić wodę, aby pokryła mięso (nie za dużo). Dodajemy curry i dusimy pod przykryciem ok. 15 minut.
Na koniec dolewamy śmietankę i całość tylko zagotowujemy.
Najsmaczniejsze do ryżu ugotowanego na sypko
