Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Piersi z kurczaka faszerowane kozim serem
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Iwcia" data-source="post: 100444" data-attributes="member: 62"><p>Piersi z kurczaka faszerowane kozim serem</p><p></p><p>Tym razem piersi z kurczaka przyrządzone w nieco inny egzotyczny sposób. Wykwintny smak i aromat. Polecam!!!</p><p></p><p></p><p>składniki</p><p>4 dość duże pojedyncze piersi z kruczka</p><p>5-6 łyżek oliwy z oliwek</p><p>suszony tymianek</p><p>curry</p><p>sól</p><p>pieprz</p><p>8 wykałaczek</p><p></p><p>Nadzienie:</p><p></p><p>3-5 dag koziego sera (a&#8217; la żółty ser)</p><p>1/3 kostki masła</p><p>4-5 ząbków czosnku</p><p>sól czosnkowa</p><p>sól</p><p>pieprz</p><p>&#189; pęczka natki pietruszki</p><p>1-2 łyżeczki soku z cytryny</p><p>ewentualnie kilka listków świeżej bazylii i mięty</p><p>opcjonalnie:</p><p>2 plastry ananasa z puszki</p><p>1 połówka brzoskwini z puszki</p><p></p><p></p><p>sposób przygotowania</p><p>Kurczaka dokładnie umyć. Przy pomocy ostrego noża każdej z piersi wyciąć kieszeń, starając się, by otwór na zewnątrz był mały, zaś w środku znacząco większy. Następnie piersi posolić i popieprzyć i odstawić na chwilę.</p><p></p><p>W tym czasie przygotować mało ziołowe. 1/3 kostki masła wymieszać z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą, solą czosnkową, pieprzem, sokiem z cytryny i posiekaną pietruszką. Jeżeli mamy można dodać kilka listków bazylii i mięty. Wszystko należy dokładnie wymieszać , a ilość soli dobrać do smaku.</p><p></p><p>Ser pokroić na 4 plastry. W każdą &#8222;kieszeń&#8221; włożyć po plastrze sera koziego i &#188; masła ziołowego, a następnie spiąć przy pomocy wykałaczek. Do środka można włożyć również kawałki brzoskwini i ananasa jednak nie jest to konieczne.</p><p></p><p>Następnie piersi z kurczaka polać oliwą z oliwek. Posypać suszonym, tymiankiem i curry, a następnie przewrócić i czynność tę powtórzyć z drugiej strony. Z oliwy i ziół powinna utworzyć się pewnego rodzaju marynata. Gdy przyprawy wymieszają się już z oliwą, wówczas jeszcze raz posypać delikatnie curry. Wstawić do lodówki na około 1-2 godzin. Mięso jest najsmaczniejsze pieczone na grill&#8217;u, może być jednak pieczone również na płycie kamiennej, w piekarniku, czy na patelni. Smacznego!!!</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Iwcia, post: 100444, member: 62"] Piersi z kurczaka faszerowane kozim serem Tym razem piersi z kurczaka przyrządzone w nieco inny egzotyczny sposób. Wykwintny smak i aromat. Polecam!!! składniki 4 dość duże pojedyncze piersi z kruczka 5-6 łyżek oliwy z oliwek suszony tymianek curry sól pieprz 8 wykałaczek Nadzienie: 3-5 dag koziego sera (a’ la żółty ser) 1/3 kostki masła 4-5 ząbków czosnku sól czosnkowa sól pieprz ½ pęczka natki pietruszki 1-2 łyżeczki soku z cytryny ewentualnie kilka listków świeżej bazylii i mięty opcjonalnie: 2 plastry ananasa z puszki 1 połówka brzoskwini z puszki sposób przygotowania Kurczaka dokładnie umyć. Przy pomocy ostrego noża każdej z piersi wyciąć kieszeń, starając się, by otwór na zewnątrz był mały, zaś w środku znacząco większy. Następnie piersi posolić i popieprzyć i odstawić na chwilę. W tym czasie przygotować mało ziołowe. 1/3 kostki masła wymieszać z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą, solą czosnkową, pieprzem, sokiem z cytryny i posiekaną pietruszką. Jeżeli mamy można dodać kilka listków bazylii i mięty. Wszystko należy dokładnie wymieszać , a ilość soli dobrać do smaku. Ser pokroić na 4 plastry. W każdą „kieszeń” włożyć po plastrze sera koziego i ¼ masła ziołowego, a następnie spiąć przy pomocy wykałaczek. Do środka można włożyć również kawałki brzoskwini i ananasa jednak nie jest to konieczne. Następnie piersi z kurczaka polać oliwą z oliwek. Posypać suszonym, tymiankiem i curry, a następnie przewrócić i czynność tę powtórzyć z drugiej strony. Z oliwy i ziół powinna utworzyć się pewnego rodzaju marynata. Gdy przyprawy wymieszają się już z oliwą, wówczas jeszcze raz posypać delikatnie curry. Wstawić do lodówki na około 1-2 godzin. Mięso jest najsmaczniejsze pieczone na grill’u, może być jednak pieczone również na płycie kamiennej, w piekarniku, czy na patelni. Smacznego!!! [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Piersi z kurczaka faszerowane kozim serem
Top
Bottom