Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia francuska
Piersi z kurczaka po burgundzku
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Bahus" data-source="post: 59917" data-attributes="member: 49"><p><strong>Piersi z kurczaka po burgundzku </strong> </p><p></p><p>6 piersi z kurczaka </p><p>25 dag pieczarek </p><p>20 dag wędzonego boczku </p><p>3 średnie cebule </p><p>300 ml czerwonego wytrawnego wina </p><p>100 ml rosołu (może być z kostki) </p><p>sól i pieprz </p><p></p><p>Mięso umyć i osuszyć. Natrzeć solą i pieprzem. Pieczarki umyć i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i drobno posiekać. ćzosnek przecisnąć przez praskę. Na patelni stopić pokrojony w kostkę boczek. Skwarki odłożyć. Na wytopionym tłuszczu obsmażyć piersi z obu stron na złoty kolor. Wyjąć i przełożyć w ciepłe miejsce. Na pozostały po smażeniu tłuszczu zeszklić cebulę i czosnek. Wrzucić pokrojone w kostkę pieczarki. Dusić ok. 6 min. W rondlu ułożyć obsmażone piersi. Obłożyć uduszonymi z cebulą i czosnkiem pieczarkami. Dodać skwarki z boczku. Podlać winem. Dusić do miękkości mięsa. (W miarę potrzeby podlewając rosołem). Doprawić do smaku solą i pieprzem.. Przed podaniem mięso pokroić w grube ukośne plastry. Polać sosem. Podawać z frytkami lub ziemniakami z wody i sezonową surówką.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Bahus, post: 59917, member: 49"] [B]Piersi z kurczaka po burgundzku [/B] 6 piersi z kurczaka 25 dag pieczarek 20 dag wędzonego boczku 3 średnie cebule 300 ml czerwonego wytrawnego wina 100 ml rosołu (może być z kostki) sól i pieprz Mięso umyć i osuszyć. Natrzeć solą i pieprzem. Pieczarki umyć i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i drobno posiekać. ćzosnek przecisnąć przez praskę. Na patelni stopić pokrojony w kostkę boczek. Skwarki odłożyć. Na wytopionym tłuszczu obsmażyć piersi z obu stron na złoty kolor. Wyjąć i przełożyć w ciepłe miejsce. Na pozostały po smażeniu tłuszczu zeszklić cebulę i czosnek. Wrzucić pokrojone w kostkę pieczarki. Dusić ok. 6 min. W rondlu ułożyć obsmażone piersi. Obłożyć uduszonymi z cebulą i czosnkiem pieczarkami. Dodać skwarki z boczku. Podlać winem. Dusić do miękkości mięsa. (W miarę potrzeby podlewając rosołem). Doprawić do smaku solą i pieprzem.. Przed podaniem mięso pokroić w grube ukośne plastry. Polać sosem. Podawać z frytkami lub ziemniakami z wody i sezonową surówką. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia francuska
Piersi z kurczaka po burgundzku
Top
Bottom