Pijak - a inaczej nazwałabym szybki placek z tego co zostało

Marcepani

Member
Paź 17, 2010
60
0
0
Smaczne i proste ciasto do którego wykorzystamy białka, których często nam zostaje dużo po zrobieniu jakiegoś innego placka - chociażby kruchego.
PIJAK
Ciasto:
10 białek
22 dkg. cukru pudru
22 dkg. wiórków kokosowych
22 dkg. maku suchego.


Białka ubić z cukrem pudrem, dodać wiórki i mak, wymieszać. Piec 25-30 min.
Nie wyjmować z blaszki.

Zrobić masę, np. budyniową:
Ugotować budyń jak na opakowaniu, wystudzić.
Utrzeć masło, dodć zimny budyń, ucierać na pulchną masę.
Masę rozsmarować na placku.

Na wierzch układać herbatniki namoczone w alkoholu lub mleku. Polać polewą czekoladową i posypać wiórkami.


Ciasto można wykorzystać dowolnie, wyłożyć na niego inną masę, albo zjeść bez dodatków. Jest bardzo smaczne.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy