Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Pijana babka marmurkowa
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Krystyna9" data-source="post: 799770" data-attributes="member: 4258"><p>[ATTACH=full]36933[/ATTACH]</p><p></p><p>&quot;Umodniony&quot; przepis ze starego zeszytu</p><p></p><p>* 150 g mąki pszennej</p><p>* 120 g mąki ziemniaczanej</p><p>* 150 g cukru drobnego ( w przepisie było 250g)</p><p>* 100 g gorzkiej czekolady</p><p>* 5 łyżek advokata</p><p>* Sok z 1/2 cytryny</p><p>* 6 jajek (białka i żółtka)</p><p>* 200 g masła</p><p>* 4 łyżki mleka (do czekolady)</p><p>* 5 łyżek koniaku</p><p>* 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia</p><p></p><p>Polewa: gorzka czekolada rozpuszczona z 5-6 łyżkami mleka i 1 łyżką masła</p><p></p><p>Czekoladę rozpuścic razem z mlekiem i zostawic do całkowitego wystudzenia. Do wystudzonej czekolady dolewamy koniak i dokładnie mieszamy. </p><p>W miseczce mieszamy obie mąki i proszek do pieczenia.</p><p></p><p>Masło ucieramy z 2/3 podanej ilości cukru. Stopniowo dodawac żółtka, cały czas mieszając. Do puszystej masy dodac połowę mąki i sok z cytryny. Dobrze zmiksowac. Ubic pianę z białek i pozostałej ilości cukru (cukier dodajemy do sztywnej już piany). Połowę piany dodac do utartej masy, wymieszac (robiłam to trzepaczką rózgową). Teraz dodac resztę mąki i znów dokładnie wymieszac. </p><p></p><p>1/3 masy odłożyc do sporej miseczki. Dodac do niej rozpuszczoną, zimną i wymieszaną z koniakiem czekoladę. Dodac również połowę z pozostałej piany. Dokładnie wymieszac (znów trzepaczką rózgową to robiłam).</p><p> </p><p>Do jasnego ciasta wlac advokata, wymieszac i dodac pozostałą częśc piany. Wymieszac.</p><p></p><p>Do foremki wlac jasne ciasto, a na wierzch wyłożyc łyżką ciasto z czekoladą.</p><p>Pieczemy ok. 1 godziny w piekarniku nagrzanym do 165-170 stopni, a gdy dobrze wyrośnie zwiększamy temperaturę do 175-180 stopni.</p><p></p><p></p><p>[ATTACH=full]36909[/ATTACH]</p><p></p><p>[ATTACH=full]36934[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Krystyna9, post: 799770, member: 4258"] [ATTACH=full]36933[/ATTACH] "Umodniony" przepis ze starego zeszytu * 150 g mąki pszennej * 120 g mąki ziemniaczanej * 150 g cukru drobnego ( w przepisie było 250g) * 100 g gorzkiej czekolady * 5 łyżek advokata * Sok z 1/2 cytryny * 6 jajek (białka i żółtka) * 200 g masła * 4 łyżki mleka (do czekolady) * 5 łyżek koniaku * 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Polewa: gorzka czekolada rozpuszczona z 5-6 łyżkami mleka i 1 łyżką masła Czekoladę rozpuścic razem z mlekiem i zostawic do całkowitego wystudzenia. Do wystudzonej czekolady dolewamy koniak i dokładnie mieszamy. W miseczce mieszamy obie mąki i proszek do pieczenia. Masło ucieramy z 2/3 podanej ilości cukru. Stopniowo dodawac żółtka, cały czas mieszając. Do puszystej masy dodac połowę mąki i sok z cytryny. Dobrze zmiksowac. Ubic pianę z białek i pozostałej ilości cukru (cukier dodajemy do sztywnej już piany). Połowę piany dodac do utartej masy, wymieszac (robiłam to trzepaczką rózgową). Teraz dodac resztę mąki i znów dokładnie wymieszac. 1/3 masy odłożyc do sporej miseczki. Dodac do niej rozpuszczoną, zimną i wymieszaną z koniakiem czekoladę. Dodac również połowę z pozostałej piany. Dokładnie wymieszac (znów trzepaczką rózgową to robiłam). Do jasnego ciasta wlac advokata, wymieszac i dodac pozostałą częśc piany. Wymieszac. Do foremki wlac jasne ciasto, a na wierzch wyłożyc łyżką ciasto z czekoladą. Pieczemy ok. 1 godziny w piekarniku nagrzanym do 165-170 stopni, a gdy dobrze wyrośnie zwiększamy temperaturę do 175-180 stopni. [ATTACH=full]36909[/ATTACH] [ATTACH=full]36934[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Pijana babka marmurkowa
Top
Bottom