Tort PIJANA WIŚNIA
Ciasto:
7 jaj,
Szklanka cukru-pudru,
Szklanka maki,
3 łyżki kakao,
łyżka octu,
łyżeczka sody
Białka ubić z cukrem-pudrem na sztywno, dodać żółtka, wsypać mąkę wymieszana z kakao. Całość dokładnie utrzeć. Sodę zalać octem i wlać do ciasta, zmiksować. Ciasto przełożyć do średniej tortownicy i piec ok.25 minut w temp. 170.st.C.
Krem:
Puszka schłodzonego zagęszczonego mleka
40 dkg masła
Litrowy słoik wydrylowanych wiśni z nalewki
Rozpuszczona czekolada
Puszkę z mlekiem zalać woda i gotować ok.2 godz. z upieczonego biszkoptu ściąć wierzch i wydrążyć środek. Dokładnie ucierać masło i powoli w trakcie ucierania dodawać schłodzone
Mleko z puszki, a następnie wydrążone ciasto z biszkoptu. Powstała masa musi mieć gładką konsystencje przypominającą krem. Do polowy kremu wsypać polowe wiśni, wymieszać, masa wypełnić wnętrze tortu, na wierzchu rozsmarować pozostały krem, zostawiając 3 łyżki. Przykryć krem druga polowa wiśni. Odcięty krążek tortu posmarować po wewnętrznej stronie pozostawionymi 3 łyżkami kremu, przykryć tort krążkiem(kremem do spodu), wierzch i boki tortu posmarować rozpuszczona czekolada. Wstawić do lodówki
Przepis jest z Domowej Kawiarenki (tak mi się wydaje)
, zapisany i podany przez kogoś z Forum Kuchnia GW. Uprzedzam że jeszcze nie wypróbowany.
Ciasto:
7 jaj,
Szklanka cukru-pudru,
Szklanka maki,
3 łyżki kakao,
łyżka octu,
łyżeczka sody
Białka ubić z cukrem-pudrem na sztywno, dodać żółtka, wsypać mąkę wymieszana z kakao. Całość dokładnie utrzeć. Sodę zalać octem i wlać do ciasta, zmiksować. Ciasto przełożyć do średniej tortownicy i piec ok.25 minut w temp. 170.st.C.
Krem:
Puszka schłodzonego zagęszczonego mleka
40 dkg masła
Litrowy słoik wydrylowanych wiśni z nalewki
Rozpuszczona czekolada
Puszkę z mlekiem zalać woda i gotować ok.2 godz. z upieczonego biszkoptu ściąć wierzch i wydrążyć środek. Dokładnie ucierać masło i powoli w trakcie ucierania dodawać schłodzone
Mleko z puszki, a następnie wydrążone ciasto z biszkoptu. Powstała masa musi mieć gładką konsystencje przypominającą krem. Do polowy kremu wsypać polowe wiśni, wymieszać, masa wypełnić wnętrze tortu, na wierzchu rozsmarować pozostały krem, zostawiając 3 łyżki. Przykryć krem druga polowa wiśni. Odcięty krążek tortu posmarować po wewnętrznej stronie pozostawionymi 3 łyżkami kremu, przykryć tort krążkiem(kremem do spodu), wierzch i boki tortu posmarować rozpuszczona czekolada. Wstawić do lodówki
Przepis jest z Domowej Kawiarenki (tak mi się wydaje)