Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Pijany kurczak
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 751897" data-attributes="member: 10341"><p><span style="font-size: 26px">Żródło - Kulinarny atlas świata - GW. Wyd. Agora</span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px">Właściwie GW była tylko inspiracją do tego dania, ponieważ zmieniłam je w kilku punktach. Podaję moją wersję.</span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px"><strong>Składniki</strong></span></p><p><span style="font-size: 26px"><strong></strong>8 górnych części udek kurczaka (ok.1,2 kg)</span></p><p><span style="font-size: 26px">1- 1 1/2 szklanki jasnego piwa</span></p><p><span style="font-size: 26px">3 cebule</span></p><p><span style="font-size: 26px">3 marchewki</span></p><p><span style="font-size: 26px">1 por (biała część)</span></p><p><span style="font-size: 26px">2 ząbki czosnku</span></p><p><span style="font-size: 26px">1 łyżka oleju</span></p><p><span style="font-size: 26px">2 łyżki masła</span></p><p><span style="font-size: 26px">2 płaskie łyżki mąki</span></p><p><span style="font-size: 26px">płaska łyżka cukru</span></p><p><span style="font-size: 26px">2 liście laurowe</span></p><p><span style="font-size: 26px">2 gożdżiki</span></p><p><span style="font-size: 26px">2 łyżki śmietany</span></p><p><span style="font-size: 26px">szczypta suszonego tymianku</span></p><p><span style="font-size: 26px">2 łyżki posiekanej natki</span></p><p><span style="font-size: 26px">sól, pieprz</span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px">Udka oczyścić od wewnętrznej strony z tłuszczu, skóry i zbędnych kości. Zostawić tylko kość udową i skórkę na zewnętrznej części udek. Natrzeć mięso solą i pieprzem i obsmażyć na patelni w oleju z masłem na rumiano z obu stron.</span></p><p><span style="font-size: 26px">Cebulę, marchewki i pora obrać i pokroić w niezbyt grube plasterki. Lekko rozgnieść obrane ząbki czosnku. Kurczaka ułożyć jedną warstwą w płaskim rondlu. Na tłuszczu pozostałym na patelni zeszklić cebule i czosnek. Po kilku minutach dodać marchewki i pory. Warzywa posypać cukrem i mąką, wymieszać i chwilę poddusić. Następnie przełożyć je do kurczaka, dodać liście laurowe, gożdżiki i tymianek. Zalać najpierw szklanką piwa i śmietaną. Poddusić. Gdyby sos okazał się za gęsty dolać pozostałe piwo. Dusić pod przykryciem około godziny. Bezpośrednio przed podaniem posypać natką pietruszki.</span></p><p><span style="font-size: 26px">Można podawać z sałatą polaną sosem winegret, ale równie dobrze (albo nawet lepiej) smakuje z zasmażanymi buraczkami i ziemniakami posypanymi koperkiem. Co jeszcze podać do tego kurczaka? Oczywiście piwo (dobrze schłodzone), najlepiej tego samego gatunku, w którym dusiliśmy kurczaka.</span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 751897, member: 10341"] [SIZE=10]Żródło - Kulinarny atlas świata - GW. Wyd. Agora Właściwie GW była tylko inspiracją do tego dania, ponieważ zmieniłam je w kilku punktach. Podaję moją wersję. [B]Składniki [/B]8 górnych części udek kurczaka (ok.1,2 kg) 1- 1 1/2 szklanki jasnego piwa 3 cebule 3 marchewki 1 por (biała część) 2 ząbki czosnku 1 łyżka oleju 2 łyżki masła 2 płaskie łyżki mąki płaska łyżka cukru 2 liście laurowe 2 gożdżiki 2 łyżki śmietany szczypta suszonego tymianku 2 łyżki posiekanej natki sól, pieprz Udka oczyścić od wewnętrznej strony z tłuszczu, skóry i zbędnych kości. Zostawić tylko kość udową i skórkę na zewnętrznej części udek. Natrzeć mięso solą i pieprzem i obsmażyć na patelni w oleju z masłem na rumiano z obu stron. Cebulę, marchewki i pora obrać i pokroić w niezbyt grube plasterki. Lekko rozgnieść obrane ząbki czosnku. Kurczaka ułożyć jedną warstwą w płaskim rondlu. Na tłuszczu pozostałym na patelni zeszklić cebule i czosnek. Po kilku minutach dodać marchewki i pory. Warzywa posypać cukrem i mąką, wymieszać i chwilę poddusić. Następnie przełożyć je do kurczaka, dodać liście laurowe, gożdżiki i tymianek. Zalać najpierw szklanką piwa i śmietaną. Poddusić. Gdyby sos okazał się za gęsty dolać pozostałe piwo. Dusić pod przykryciem około godziny. Bezpośrednio przed podaniem posypać natką pietruszki. Można podawać z sałatą polaną sosem winegret, ale równie dobrze (albo nawet lepiej) smakuje z zasmażanymi buraczkami i ziemniakami posypanymi koperkiem. Co jeszcze podać do tego kurczaka? Oczywiście piwo (dobrze schłodzone), najlepiej tego samego gatunku, w którym dusiliśmy kurczaka. [/SIZE] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Pijany kurczak
Top
Bottom