Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia azjatycko-orientalna
Pikantna kaczka, kurczak lub wieprzowina z chili*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Joanna" data-source="post: 1471722" data-attributes="member: 1024"><p><strong>Pikantna kaczka, kurczak lub wieprzowina z chili </strong></p><p></p><p>Na podstawie książki &quot;Kuchnia azjatycka&quot; Wyd. Firma Księgarska Jacek Olesiejuk</p><p></p><p><strong>Składniki:</strong></p><p> 500g mięsa z piersi z kaczki, bez kości i skóry, pokrojonego w cienkie paski (u mnie mięso z trzech kaczych filetów)</p><p> 1 łyżka drobno posiekanego kłącza imbiru</p><p> 1/2 szklanki posiekanej cebuli dymki (dałam 1 sporą słodką cebulę)</p><p>5 pokrojonych w paseczki świeżych czerwonych papryczek chili (za pierwszym razem z konieczności dałam łyżeczkę chili w proszku i jedną czerwoną paprykę pokrojoną w cienkie paski, a następnym razem dwie papryczki chili i jedną dużą czerwoną)</p><p>Od siebie dodałam jeszcze dwa ząbki czosnku.</p><p> <strong>Marynata do mięsa:</strong></p><p> 1 łyżka mąki ziemniaczanej</p><p> białko jaja</p><p> 2 łyżki jasnego sosu sojowego</p><p> 3 łyżki oleju roślinnego</p><p><strong> Zalewa:</strong></p><p> 2 łyżki oleju arachidowego</p><p> 1 lyżeczka mąki kukurydzianej (dałam płaską łyżkę)</p><p>3 łyżki wina ryżowego</p><p> 3 łyżki octu ryżowego</p><p> 3 łyżki sosu ostrygowego</p><p> 3 łyżki ciemnego sosu sojowego (dałam ciemny sos chili)</p><p> 3 łyżki jasnego sosu sojowego</p><p> 3 łyżki wody</p><p></p><p> olej do głebokiego smażenia (co najmniej 2 szklanki), 1/3 szklanki oleju arachidowego</p><p></p><p><strong>Wykonanie:</strong></p><p> Wymieszać składniki marynaty, wrzucić do niej mięso na co najmniej 15 minut.</p><p> W międzyczasie wymieszać w miseczce składniki zalewy i odstawić.</p><p>W głębokim, dobrze rozgrzanym oleju usmażyć kawałki kaczki (ok. 1 minuty).</p><p> Wyjąć, trzymać w cieple.</p><p> W woku rozgrzać olej arachidowy, wrzucić imbir, smażyć minutę, dodać cebulę, usmażoną wcześniej kaczkę, pokrojone papryczki i smażyć kolejne 2 minuty.</p><p> Dodać wymieszaną wcześniej w miseczce zalewę, wymieszać i gotować jeszcze minutę.</p><p>Podawać z ugotowanym ryżem jaśminowym.</p><p></p><p></p><p><strong>Moje uwagi:</strong></p><p> Decyzję o wykorzystaniu tego przepisu po raz pierwszy podjęłam spontanicznie, więc wykorzystałam to, co było w domu, czyli słodką paprykę.</p><p>W przepisie oryginalnym smażyło się mięso w woku w dużej ilości oleju, potem się go odlewało, zostawiając 1/3 szklanki do dalszego smażenia.</p><p> Ja do smażenia mięsa wykorzystałam olej pozostały z poprzedniego dnia po smażeniu pakory.</p><p>Robiłam tę potrawę kilkakrotnie - z kaczki, wieprzowiny i indyka. Wszystkie były pyszne, ale kaczka chyba smakowała mi najbardziej.</p><p></p><p>[ATTACH=full]85723[/ATTACH]</p><p></p><p>[ATTACH=full]85722[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Joanna, post: 1471722, member: 1024"] [B]Pikantna kaczka, kurczak lub wieprzowina z chili [/B] Na podstawie książki "Kuchnia azjatycka" Wyd. Firma Księgarska Jacek Olesiejuk [B]Składniki:[/B] 500g mięsa z piersi z kaczki, bez kości i skóry, pokrojonego w cienkie paski (u mnie mięso z trzech kaczych filetów) 1 łyżka drobno posiekanego kłącza imbiru 1/2 szklanki posiekanej cebuli dymki (dałam 1 sporą słodką cebulę) 5 pokrojonych w paseczki świeżych czerwonych papryczek chili (za pierwszym razem z konieczności dałam łyżeczkę chili w proszku i jedną czerwoną paprykę pokrojoną w cienkie paski, a następnym razem dwie papryczki chili i jedną dużą czerwoną) Od siebie dodałam jeszcze dwa ząbki czosnku. [B]Marynata do mięsa:[/B] 1 łyżka mąki ziemniaczanej białko jaja 2 łyżki jasnego sosu sojowego 3 łyżki oleju roślinnego [B] Zalewa:[/B] 2 łyżki oleju arachidowego 1 lyżeczka mąki kukurydzianej (dałam płaską łyżkę) 3 łyżki wina ryżowego 3 łyżki octu ryżowego 3 łyżki sosu ostrygowego 3 łyżki ciemnego sosu sojowego (dałam ciemny sos chili) 3 łyżki jasnego sosu sojowego 3 łyżki wody olej do głebokiego smażenia (co najmniej 2 szklanki), 1/3 szklanki oleju arachidowego [B]Wykonanie:[/B] Wymieszać składniki marynaty, wrzucić do niej mięso na co najmniej 15 minut. W międzyczasie wymieszać w miseczce składniki zalewy i odstawić. W głębokim, dobrze rozgrzanym oleju usmażyć kawałki kaczki (ok. 1 minuty). Wyjąć, trzymać w cieple. W woku rozgrzać olej arachidowy, wrzucić imbir, smażyć minutę, dodać cebulę, usmażoną wcześniej kaczkę, pokrojone papryczki i smażyć kolejne 2 minuty. Dodać wymieszaną wcześniej w miseczce zalewę, wymieszać i gotować jeszcze minutę. Podawać z ugotowanym ryżem jaśminowym. [B]Moje uwagi:[/B] Decyzję o wykorzystaniu tego przepisu po raz pierwszy podjęłam spontanicznie, więc wykorzystałam to, co było w domu, czyli słodką paprykę. W przepisie oryginalnym smażyło się mięso w woku w dużej ilości oleju, potem się go odlewało, zostawiając 1/3 szklanki do dalszego smażenia. Ja do smażenia mięsa wykorzystałam olej pozostały z poprzedniego dnia po smażeniu pakory. Robiłam tę potrawę kilkakrotnie - z kaczki, wieprzowiny i indyka. Wszystkie były pyszne, ale kaczka chyba smakowała mi najbardziej. [ATTACH=full]85723[/ATTACH] [ATTACH=full]85722[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia azjatycko-orientalna
Pikantna kaczka, kurczak lub wieprzowina z chili*
Bottom