Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Pikantna polędwica wieprzowa
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Lis" data-source="post: 793810" data-attributes="member: 626"><p>Szybka, bo smażona na dużym ogniu, pikantna potrawa. Rewelacyjna z pieczonymi na oliwie ziemniakami.</p><p>Proporcje dla 2 zgłodniałych osób</p><p></p><p>1 polędwiczka wieprzowa pokrojona w około 0,5 cm plastry</p><p>1 czerwona papryka przekrojona na 4, a potem w paski</p><p>1 duża cebula pokrojona w grube piórka</p><p>2 duże ząbki czosnku (najlepiej polskiego, od baby, chiński supermarketowy to zupełnie nie jest to) pokrojone w plasterki</p><p>oliwa</p><p>sól</p><p>3 spore szczypty gruboziarnistej przyprawy <a href="http://www.kochmix.de/shop/img/small_image.php?id=1000527101" target="_blank">Zulu Fire</a>, dostępnej w Kuchniach Świata (grubo tłuczony czarny pieprz, czerwona papryka, płatki chili, żeńszeń i peppadew- to jakiś rodzaj afrykańskiej papryczki), można użyć własnej mieszanki utłuczonego pieprzu, papryki i płatków chili.</p><p></p><p></p><p></p><p></p><p>Polędwicę posolić (ok. 1 płaska łyżeczka soli), oprószyć mieszanka przypraw, wymieszać ręką.</p><p>Rozgrzać 2 łyżki oliwy na dużym ogniu, obsmażyć partiami plastry mięsa na rumiano (po ok. 1,5 minuty z każdej strony), zdjąć z patelni. Dolać trochę oliwy, wrzucić cebulę, delikatnie zrumienić, dorzucić czosnek i paprykę. Smażyć cały czas na dużym ogniu kilka minut, mieszając, aż papryka lekko zmięknie, dodać mięso, wymieszać, sprawdzić czy wystarczająco słone, przykryć. Dusić, nie zmniejszając płomienia kilka minut (co jakis czas zamieszać, albo potrząsnąć patelnią, żeby się nie przypaliło, ewentualnie skorygować płomień). Koniec.</p><p>Najlepsze z <a href="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=23328&hl=ziemniaczki" target="_blank">pieczonymi ziemniakami</a> Jamiego Olivera- u mnie tylko ze świeżym rozmarynem, bez czosnku i cebuli.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Lis, post: 793810, member: 626"] Szybka, bo smażona na dużym ogniu, pikantna potrawa. Rewelacyjna z pieczonymi na oliwie ziemniakami. Proporcje dla 2 zgłodniałych osób 1 polędwiczka wieprzowa pokrojona w około 0,5 cm plastry 1 czerwona papryka przekrojona na 4, a potem w paski 1 duża cebula pokrojona w grube piórka 2 duże ząbki czosnku (najlepiej polskiego, od baby, chiński supermarketowy to zupełnie nie jest to) pokrojone w plasterki oliwa sól 3 spore szczypty gruboziarnistej przyprawy [URL="http://www.kochmix.de/shop/img/small_image.php?id=1000527101"]Zulu Fire[/URL], dostępnej w Kuchniach Świata (grubo tłuczony czarny pieprz, czerwona papryka, płatki chili, żeńszeń i peppadew- to jakiś rodzaj afrykańskiej papryczki), można użyć własnej mieszanki utłuczonego pieprzu, papryki i płatków chili. Polędwicę posolić (ok. 1 płaska łyżeczka soli), oprószyć mieszanka przypraw, wymieszać ręką. Rozgrzać 2 łyżki oliwy na dużym ogniu, obsmażyć partiami plastry mięsa na rumiano (po ok. 1,5 minuty z każdej strony), zdjąć z patelni. Dolać trochę oliwy, wrzucić cebulę, delikatnie zrumienić, dorzucić czosnek i paprykę. Smażyć cały czas na dużym ogniu kilka minut, mieszając, aż papryka lekko zmięknie, dodać mięso, wymieszać, sprawdzić czy wystarczająco słone, przykryć. Dusić, nie zmniejszając płomienia kilka minut (co jakis czas zamieszać, albo potrząsnąć patelnią, żeby się nie przypaliło, ewentualnie skorygować płomień). Koniec. Najlepsze z [URL="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=23328&hl=ziemniaczki"]pieczonymi ziemniakami[/URL] Jamiego Olivera- u mnie tylko ze świeżym rozmarynem, bez czosnku i cebuli. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Pikantna polędwica wieprzowa
Top
Bottom