Pikantna sałatka z gruszek

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Żródło miesięcznik "Ty i Ja" z lat 70. Opracowanie kulinarne Maria Lemnis i Henryk Vitry.

Składniki
2 duże, jędrne gruszki
15 dkg chudej szynki lub surowej wędzonej polędwiczki
1/2 bulwy małego selera
filiżanka majonezu
2 łyżki orzechów włoskich
2 łyżki lekko kwaśnej, gęstej śmietany
1 łyżka soku cytrynowego
1 łyżka cukru
szczypta mielonej papryki
ewentualnie 1/2 łyżeczki musztardy
sól

Gruszki obieramy cienko, wydrążamy gniazda nasienne, dzielimy na ósemki, po czym zalewamy szklanką wrzątku osłodzonego łyżką cukru i gotujemy krótko (5-8 minut), żeby po ugotowaniu zachowały jędrność. Ugotowane ósemki gruszek osączamy na sicie i ochładzamy.
Szynkę lub polędwiczkę kroimy na cienkie paski. Seler obieramy i kroimy cieniutko "na słomkę". Orzechy siekamy niezbyt drobno nożem.
Wszystkie składniki łączymy z sosem przygotowanym z majonezu, śmietany i soku cytrynowego. Sos doprawiamy do smaku solą, papryką i ewentualnie musztardą.
Sałatka ta musi przed podaniem dojrzeć w chłodnym miejscu przez dwie godziny. Podamy ją w szklanej salaterce lub szklanych pucharkach. Może występować w charakterze przystawki, jak również być ozdobą każdego zimnego bufetu.

 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
34,042
6,496
113
Robię niemal identyczną sałatkę z selera i orzechów. Czas teraz do niej dodać gruszki.
icon_smile.gif

Marynowane z miodem też by tu chyba pasowały....
gruebel_2.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy