Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Zielono mi
Pikantna sałatka z gruszek
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 744876" data-attributes="member: 10341"><p><span style="font-size: 26px">Żródło miesięcznik &quot;Ty i Ja&quot; z lat 70. Opracowanie kulinarne Maria Lemnis i Henryk Vitry.</span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px"><strong>Składniki</strong></span></p><p><span style="font-size: 26px">2 duże, jędrne gruszki</span></p><p><span style="font-size: 26px">15 dkg chudej szynki lub surowej wędzonej polędwiczki</span></p><p><span style="font-size: 26px">1/2 bulwy małego selera</span></p><p><span style="font-size: 26px">filiżanka majonezu</span></p><p><span style="font-size: 26px">2 łyżki orzechów włoskich</span></p><p> <span style="font-size: 26px">2 łyżki lekko kwaśnej, gęstej śmietany</span></p><p><span style="font-size: 26px">1 łyżka soku cytrynowego</span></p><p><span style="font-size: 26px">1 łyżka cukru</span></p><p> <span style="font-size: 26px">szczypta mielonej papryki</span></p><p><span style="font-size: 26px">ewentualnie 1/2 łyżeczki musztardy </span></p><p><span style="font-size: 26px">sól</span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px">Gruszki obieramy cienko, wydrążamy gniazda nasienne, dzielimy na ósemki, po czym zalewamy szklanką wrzątku osłodzonego łyżką cukru i gotujemy krótko (5-8 minut), żeby po ugotowaniu zachowały jędrność. Ugotowane ósemki gruszek osączamy na sicie i ochładzamy.</span></p><p><span style="font-size: 26px">Szynkę lub polędwiczkę kroimy na cienkie paski. Seler obieramy i kroimy cieniutko &quot;na słomkę&quot;. Orzechy siekamy niezbyt drobno nożem.</span></p><p><span style="font-size: 26px">Wszystkie składniki łączymy z sosem przygotowanym z majonezu, śmietany i soku cytrynowego. Sos doprawiamy do smaku solą, papryką i ewentualnie musztardą. </span></p><p> <span style="font-size: 26px">Sałatka ta musi przed podaniem dojrzeć w chłodnym miejscu przez dwie godziny. Podamy ją w szklanej salaterce lub szklanych pucharkach. Może występować w charakterze przystawki, jak również być ozdobą każdego zimnego bufetu.</span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 744876, member: 10341"] [SIZE=10]Żródło miesięcznik "Ty i Ja" z lat 70. Opracowanie kulinarne Maria Lemnis i Henryk Vitry. [B]Składniki[/B] 2 duże, jędrne gruszki 15 dkg chudej szynki lub surowej wędzonej polędwiczki 1/2 bulwy małego selera filiżanka majonezu 2 łyżki orzechów włoskich 2 łyżki lekko kwaśnej, gęstej śmietany 1 łyżka soku cytrynowego 1 łyżka cukru szczypta mielonej papryki ewentualnie 1/2 łyżeczki musztardy sól Gruszki obieramy cienko, wydrążamy gniazda nasienne, dzielimy na ósemki, po czym zalewamy szklanką wrzątku osłodzonego łyżką cukru i gotujemy krótko (5-8 minut), żeby po ugotowaniu zachowały jędrność. Ugotowane ósemki gruszek osączamy na sicie i ochładzamy. Szynkę lub polędwiczkę kroimy na cienkie paski. Seler obieramy i kroimy cieniutko "na słomkę". Orzechy siekamy niezbyt drobno nożem. Wszystkie składniki łączymy z sosem przygotowanym z majonezu, śmietany i soku cytrynowego. Sos doprawiamy do smaku solą, papryką i ewentualnie musztardą. Sałatka ta musi przed podaniem dojrzeć w chłodnym miejscu przez dwie godziny. Podamy ją w szklanej salaterce lub szklanych pucharkach. Może występować w charakterze przystawki, jak również być ozdobą każdego zimnego bufetu. [/SIZE] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Zielono mi
Pikantna sałatka z gruszek
Top
Bottom