Danie to polecałabym na jeden z chłodniejszych dni sierpniowych. Jest ono umiarkowanie kaloryczne, niedrogie i mało skomplikowane. Po prostu - danie gospodarskie w najlepszym tego słowa znaczeniu. Pochodzi z miesięcznika Ty i Ja.
Składniki
główka kapusty cukrowej o wadze 80 dkg - 1 kg
2 duże cebule
25 dkg chudej wieprzowiny bez kości (łopatka)
1/2 kg mięsa mielonego (mieszanego)
5 łyżek smalcu
1 kieliszek białego półwytrawnego lub wytrawnego wina
8 cieniutkich plastrów chudego (surowego) boczku
kminek, sól i pieprz do smaku
smalec do wysmarowania formy i polania zapiekanki
Kapustę obieramy z wierzchnich, uszkodzonych liści, ostrym nożem wycinamy głęboko głąb i wkładamy na 15 minut do wrzątku. Po wyjęciu z wody i lekkim ochłodzeniu ostrożnie oddzielamy 12 wierzchnich liści, uważając, by ich nie poszarpać. Pozostałą część główki drobniutko siekamy. Równie drobno siekamy cebule, a wieprzowinę kroimy w kostkę, jak na gulasz.
W rondlu silnie podgrzewamy 5 łyżek smalcu. Na gorący tłuszcz kładziemy posiekane cebule, pokrojoną w kostkę wieprzowinę i mięso mielone. Po 15 minutach, gdy mięso się dostatecznie przysmaży, dodajemy posiekaną kapustę oraz wlewamy kieliszek wina. Mieszamy wszystko i smażymy jeszcze 10 minut. Po tym czasie masę mięsno-kapuścianą przysmaczamy kminkiem, solą i pieprzem
Ogniotrwałe płaskie naczynie, po natłuszczeniu smalcem, wykładamy połową liści kapusty, na liściach rozdzielamy równomiernie farsz kapuściano - mięsny i przykrywamy pozostałymi liśćmi, na których układamy plastry boczku i polewamy 2 łyżkami stopionego smalcu - naczynie ogniotrwałe wsuwamy do nagrzanego do 190 - 200 st. piekarnika na 45 - 50 minut.
Oddzielnie podamy odsmażane ziemniaki suto posypane drobniutko posiekanym szczypiorkiem.
Składniki
główka kapusty cukrowej o wadze 80 dkg - 1 kg
2 duże cebule
25 dkg chudej wieprzowiny bez kości (łopatka)
1/2 kg mięsa mielonego (mieszanego)
5 łyżek smalcu
1 kieliszek białego półwytrawnego lub wytrawnego wina
8 cieniutkich plastrów chudego (surowego) boczku
kminek, sól i pieprz do smaku
smalec do wysmarowania formy i polania zapiekanki
Kapustę obieramy z wierzchnich, uszkodzonych liści, ostrym nożem wycinamy głęboko głąb i wkładamy na 15 minut do wrzątku. Po wyjęciu z wody i lekkim ochłodzeniu ostrożnie oddzielamy 12 wierzchnich liści, uważając, by ich nie poszarpać. Pozostałą część główki drobniutko siekamy. Równie drobno siekamy cebule, a wieprzowinę kroimy w kostkę, jak na gulasz.
W rondlu silnie podgrzewamy 5 łyżek smalcu. Na gorący tłuszcz kładziemy posiekane cebule, pokrojoną w kostkę wieprzowinę i mięso mielone. Po 15 minutach, gdy mięso się dostatecznie przysmaży, dodajemy posiekaną kapustę oraz wlewamy kieliszek wina. Mieszamy wszystko i smażymy jeszcze 10 minut. Po tym czasie masę mięsno-kapuścianą przysmaczamy kminkiem, solą i pieprzem
Ogniotrwałe płaskie naczynie, po natłuszczeniu smalcem, wykładamy połową liści kapusty, na liściach rozdzielamy równomiernie farsz kapuściano - mięsny i przykrywamy pozostałymi liśćmi, na których układamy plastry boczku i polewamy 2 łyżkami stopionego smalcu - naczynie ogniotrwałe wsuwamy do nagrzanego do 190 - 200 st. piekarnika na 45 - 50 minut.
Oddzielnie podamy odsmażane ziemniaki suto posypane drobniutko posiekanym szczypiorkiem.