Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Zapiekanki
Pikantna zapiekanka z kapusty i wieprzowiny
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 881470" data-attributes="member: 10341"><p>Danie to polecałabym na jeden z chłodniejszych dni sierpniowych. Jest ono umiarkowanie kaloryczne, niedrogie i mało skomplikowane. Po prostu - danie gospodarskie w najlepszym tego słowa znaczeniu. Pochodzi z miesięcznika Ty i Ja. </p><p><strong>Składniki</strong></p><p><strong></strong>główka kapusty cukrowej o wadze 80 dkg - 1 kg</p><p>2 duże cebule</p><p>25 dkg chudej wieprzowiny bez kości (łopatka)</p><p>1/2 kg mięsa mielonego (mieszanego)</p><p>5 łyżek smalcu</p><p>1 kieliszek białego półwytrawnego lub wytrawnego wina</p><p>8 cieniutkich plastrów chudego (surowego) boczku</p><p>kminek, sól i pieprz do smaku</p><p>smalec do wysmarowania formy i polania zapiekanki</p><p></p><p>Kapustę obieramy z wierzchnich, uszkodzonych liści, ostrym nożem wycinamy głęboko głąb i wkładamy na 15 minut do wrzątku. Po wyjęciu z wody i lekkim ochłodzeniu ostrożnie oddzielamy 12 wierzchnich liści, uważając, by ich nie poszarpać. Pozostałą część główki drobniutko siekamy. Równie drobno siekamy cebule, a wieprzowinę kroimy w kostkę, jak na gulasz.</p><p>W rondlu silnie podgrzewamy 5 łyżek smalcu. Na gorący tłuszcz kładziemy posiekane cebule, pokrojoną w kostkę wieprzowinę i mięso mielone. Po 15 minutach, gdy mięso się dostatecznie przysmaży, dodajemy posiekaną kapustę oraz wlewamy kieliszek wina. Mieszamy wszystko i smażymy jeszcze 10 minut. Po tym czasie masę mięsno-kapuścianą przysmaczamy kminkiem, solą i pieprzem</p><p>Ogniotrwałe płaskie naczynie, po natłuszczeniu smalcem, wykładamy połową liści kapusty, na liściach rozdzielamy równomiernie farsz kapuściano - mięsny i przykrywamy pozostałymi liśćmi, na których układamy plastry boczku i polewamy 2 łyżkami stopionego smalcu - naczynie ogniotrwałe wsuwamy do nagrzanego do 190 - 200 st. piekarnika na 45 - 50 minut.</p><p>Oddzielnie podamy odsmażane ziemniaki suto posypane drobniutko posiekanym szczypiorkiem.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 881470, member: 10341"] Danie to polecałabym na jeden z chłodniejszych dni sierpniowych. Jest ono umiarkowanie kaloryczne, niedrogie i mało skomplikowane. Po prostu - danie gospodarskie w najlepszym tego słowa znaczeniu. Pochodzi z miesięcznika Ty i Ja. [B]Składniki [/B]główka kapusty cukrowej o wadze 80 dkg - 1 kg 2 duże cebule 25 dkg chudej wieprzowiny bez kości (łopatka) 1/2 kg mięsa mielonego (mieszanego) 5 łyżek smalcu 1 kieliszek białego półwytrawnego lub wytrawnego wina 8 cieniutkich plastrów chudego (surowego) boczku kminek, sól i pieprz do smaku smalec do wysmarowania formy i polania zapiekanki Kapustę obieramy z wierzchnich, uszkodzonych liści, ostrym nożem wycinamy głęboko głąb i wkładamy na 15 minut do wrzątku. Po wyjęciu z wody i lekkim ochłodzeniu ostrożnie oddzielamy 12 wierzchnich liści, uważając, by ich nie poszarpać. Pozostałą część główki drobniutko siekamy. Równie drobno siekamy cebule, a wieprzowinę kroimy w kostkę, jak na gulasz. W rondlu silnie podgrzewamy 5 łyżek smalcu. Na gorący tłuszcz kładziemy posiekane cebule, pokrojoną w kostkę wieprzowinę i mięso mielone. Po 15 minutach, gdy mięso się dostatecznie przysmaży, dodajemy posiekaną kapustę oraz wlewamy kieliszek wina. Mieszamy wszystko i smażymy jeszcze 10 minut. Po tym czasie masę mięsno-kapuścianą przysmaczamy kminkiem, solą i pieprzem Ogniotrwałe płaskie naczynie, po natłuszczeniu smalcem, wykładamy połową liści kapusty, na liściach rozdzielamy równomiernie farsz kapuściano - mięsny i przykrywamy pozostałymi liśćmi, na których układamy plastry boczku i polewamy 2 łyżkami stopionego smalcu - naczynie ogniotrwałe wsuwamy do nagrzanego do 190 - 200 st. piekarnika na 45 - 50 minut. Oddzielnie podamy odsmażane ziemniaki suto posypane drobniutko posiekanym szczypiorkiem. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Zapiekanki
Pikantna zapiekanka z kapusty i wieprzowiny
Top
Bottom