Żródło - miesięcznik "Ty i Ja", lata 70. Opracowanie kulinarne Maria Lemnis i Henryk Vitry.
Składniki
4 duże winne jabłka
średni świeży ogórek
3 strąki czerwonej papryki
2 średnie cebule
ząbek czosnku
4 dkg masła
1/2 - 2/3 l rosołu (może być z kostki)
4 kromki bułki paryskiej
pół szklanki kwaśnej śmietany
2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
sól, pieprz, szczypta cukru
posiekany szczypiorek do posypania
Jabłka obieramy i kroimy w niezbyt drobną kostkę. Podobnie postępujemy z ogórkiem i paprykami. Ząbek czosnku i 2 cebule drobno siekamy.
W rondlu roztapiamy masło i dodajemy równocześnie: jabłka, ogórek, paprykę, czosnek i cebulę. Jarzyny dusimy w tłuszczu przez 5 minut, nie przyrumieniając ich. Po tym czasie do rondla wlewamy rosół i gotujemy wszystko przez 20 minut. Teraz dokładamy pokrojone w grubą kostkę kromki bułki. Gdy bułka się rozgotuje, zupę przyprawiamy śmietaną dodając do smaku soli, szczyptę cukru, świeżo zmielonego pieprzu i co najmniej 2 łyżeczki sproszkowanej papryki.
Zupę podajemy posypaną posiekanym szczypiorkiem.
Składniki
4 duże winne jabłka
średni świeży ogórek
3 strąki czerwonej papryki
2 średnie cebule
ząbek czosnku
4 dkg masła
1/2 - 2/3 l rosołu (może być z kostki)
4 kromki bułki paryskiej
pół szklanki kwaśnej śmietany
2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
sól, pieprz, szczypta cukru
posiekany szczypiorek do posypania
Jabłka obieramy i kroimy w niezbyt drobną kostkę. Podobnie postępujemy z ogórkiem i paprykami. Ząbek czosnku i 2 cebule drobno siekamy.
W rondlu roztapiamy masło i dodajemy równocześnie: jabłka, ogórek, paprykę, czosnek i cebulę. Jarzyny dusimy w tłuszczu przez 5 minut, nie przyrumieniając ich. Po tym czasie do rondla wlewamy rosół i gotujemy wszystko przez 20 minut. Teraz dokładamy pokrojone w grubą kostkę kromki bułki. Gdy bułka się rozgotuje, zupę przyprawiamy śmietaną dodając do smaku soli, szczyptę cukru, świeżo zmielonego pieprzu i co najmniej 2 łyżeczki sproszkowanej papryki.
Zupę podajemy posypaną posiekanym szczypiorkiem.