Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
Pikantna zupa jabłeczna
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 749267" data-attributes="member: 10341"><p><span style="font-size: 26px">Żródło - miesięcznik &quot;Ty i Ja&quot;, lata 70. Opracowanie kulinarne Maria Lemnis i Henryk Vitry.</span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px"><strong>Składniki</strong></span></p><p><span style="font-size: 26px">4 duże winne jabłka</span></p><p><span style="font-size: 26px">średni świeży ogórek</span></p><p><span style="font-size: 26px">3 strąki czerwonej papryki</span></p><p><span style="font-size: 26px">2 średnie cebule</span></p><p><span style="font-size: 26px">ząbek czosnku </span></p><p><span style="font-size: 26px">4 dkg masła</span></p><p><span style="font-size: 26px">1/2 - 2/3 l rosołu (może być z kostki)</span></p><p><span style="font-size: 26px">4 kromki bułki paryskiej</span></p><p><span style="font-size: 26px">pół szklanki kwaśnej śmietany</span></p><p><span style="font-size: 26px">2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku</span></p><p> <span style="font-size: 26px">sól, pieprz, szczypta cukru</span></p><p><span style="font-size: 26px">posiekany szczypiorek do posypania</span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px">Jabłka obieramy i kroimy w niezbyt drobną kostkę. Podobnie postępujemy z ogórkiem i paprykami. Ząbek czosnku i 2 cebule drobno siekamy.</span></p><p><span style="font-size: 26px">W rondlu roztapiamy masło i dodajemy równocześnie: jabłka, ogórek, paprykę, czosnek i cebulę. Jarzyny dusimy w tłuszczu przez 5 minut, nie przyrumieniając ich. Po tym czasie do rondla wlewamy rosół i gotujemy wszystko przez 20 minut. Teraz dokładamy pokrojone w grubą kostkę kromki bułki. Gdy bułka się rozgotuje, zupę przyprawiamy śmietaną dodając do smaku soli, szczyptę cukru, świeżo zmielonego pieprzu i co najmniej 2 łyżeczki sproszkowanej papryki.</span></p><p><span style="font-size: 26px">Zupę podajemy posypaną posiekanym szczypiorkiem.</span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 749267, member: 10341"] [SIZE=10]Żródło - miesięcznik "Ty i Ja", lata 70. Opracowanie kulinarne Maria Lemnis i Henryk Vitry. [B]Składniki[/B] 4 duże winne jabłka średni świeży ogórek 3 strąki czerwonej papryki 2 średnie cebule ząbek czosnku 4 dkg masła 1/2 - 2/3 l rosołu (może być z kostki) 4 kromki bułki paryskiej pół szklanki kwaśnej śmietany 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku sól, pieprz, szczypta cukru posiekany szczypiorek do posypania Jabłka obieramy i kroimy w niezbyt drobną kostkę. Podobnie postępujemy z ogórkiem i paprykami. Ząbek czosnku i 2 cebule drobno siekamy. W rondlu roztapiamy masło i dodajemy równocześnie: jabłka, ogórek, paprykę, czosnek i cebulę. Jarzyny dusimy w tłuszczu przez 5 minut, nie przyrumieniając ich. Po tym czasie do rondla wlewamy rosół i gotujemy wszystko przez 20 minut. Teraz dokładamy pokrojone w grubą kostkę kromki bułki. Gdy bułka się rozgotuje, zupę przyprawiamy śmietaną dodając do smaku soli, szczyptę cukru, świeżo zmielonego pieprzu i co najmniej 2 łyżeczki sproszkowanej papryki. Zupę podajemy posypaną posiekanym szczypiorkiem. [/SIZE] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
Pikantna zupa jabłeczna
Top
Bottom