- Wrz 24, 2005
- 3,577
- 0
- 0
Bardzo prosty i szybki ale smaczny sposob na oproznienie lodowki ze zbednych resztek po wczorajszym obiedzie
Pikantne i slodkie rozgrzewajace warzywka
- 1 seler lub brukiew, obrany i pokrojony na male kawalki
- 5 srednich marchewek, starkowanych
- 1 pietruszka, starkowana
- 1 cebula, pokrojona na drobno
- 1/2 puszki mieszanki fasoli, oplukanej
- 1/2 woreczka ugotowanej kaszy gryczanej
- 100g koncentratu pomidorowego
- 1 kostka rosolowa
- 1 lyzeczka imbiru ze sloika (lub swiezego, startego)
- 1 lyzeczka czosnku ze sloika (lub swiezego, ok 2 zabki)
- 1 lyzeczka garam masala
- 1 lyzeczka kuminu
- 1 lyzeczka kolendry
- szczypta pieprzu, chili, ziol prowansalskich i cukru brazowego
- ok 400ml wody
- 1 czubata lyzka smietany 18%
- 1 lyzeczka ghee lub innego tluszczu do smazenia
Pokrojona na kawalki brukiew/seler, utarta marchew i pietruszke wrzucamy do garnka wraz z kostka rosolowa i woda, gotujemy przez okolo 20 minut. W miedzyczasie podsmazamy cebule z wszystkimi przyprawami i koncentratem pomidorowym. Podsmazona dorzucamy do warzyw i kiedy warzywka sa juz miekkie dorzucamy kasze gryczana i fasole. Pozwalamy wodzie troche odparowac tak aby sos w warzywach zrobil sie bardziej gesty. Wylaczamy palnik i dodajemy smietane, mieszamy.
Smacznego!

Pikantne i slodkie rozgrzewajace warzywka
- 1 seler lub brukiew, obrany i pokrojony na male kawalki
- 5 srednich marchewek, starkowanych
- 1 pietruszka, starkowana
- 1 cebula, pokrojona na drobno
- 1/2 puszki mieszanki fasoli, oplukanej
- 1/2 woreczka ugotowanej kaszy gryczanej
- 100g koncentratu pomidorowego
- 1 kostka rosolowa
- 1 lyzeczka imbiru ze sloika (lub swiezego, startego)
- 1 lyzeczka czosnku ze sloika (lub swiezego, ok 2 zabki)
- 1 lyzeczka garam masala
- 1 lyzeczka kuminu
- 1 lyzeczka kolendry
- szczypta pieprzu, chili, ziol prowansalskich i cukru brazowego
- ok 400ml wody
- 1 czubata lyzka smietany 18%
- 1 lyzeczka ghee lub innego tluszczu do smazenia
Pokrojona na kawalki brukiew/seler, utarta marchew i pietruszke wrzucamy do garnka wraz z kostka rosolowa i woda, gotujemy przez okolo 20 minut. W miedzyczasie podsmazamy cebule z wszystkimi przyprawami i koncentratem pomidorowym. Podsmazona dorzucamy do warzyw i kiedy warzywka sa juz miekkie dorzucamy kasze gryczana i fasole. Pozwalamy wodzie troche odparowac tak aby sos w warzywach zrobil sie bardziej gesty. Wylaczamy palnik i dodajemy smietane, mieszamy.
Smacznego!
