- Lis 21, 2006
- 15,028
- 3
- 0
Poniższe jajka ze względu na sposob przygotowania mogą być uznane za "dalekich krewnych" pysznej Szakszuki i za bardzo bogatych krewnych Huevos Rancheros - z uwagi na większą ilośc dodatków. Smaczne i bardzo pożywne. Warzywa można sobie przygotowac wieczorem, rano tylko podgrzać i dodać jajka. Przepis wg bloga Scrumptiuos South Africa.
1 cebula
1 czerwona papryka
papryczka chili - ilość do smaku
kilka plastrów paprykowego salami lub chorizo
1/2 łyżeczki tymianku
1 łyżeczka cuminu
1 łyżeczka słodkiej papryki
2 pomidory
1-2 ząbki czosnku
2 łyżka octu balsamicznego
sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
olej do smażenia
natka pietruszki
feta
jajka
Na niewielkiej ilości oleju podsmażyć obrana, posiekana cebule, pokrojana w kawałki paprykę i pokrojona salami wraz z chilli, tymiankiem i cuminem.
Następnie dodac słodką paprykę, obrane, pokrojone w kostkę pomidory i obrany, posiekany czosnek. Wlac ocet balsamiczny.
Dusić na małym ogniu, aż warzywa zmienią się w sos (a pomidory zmiękną).
Teraz w sosie na patelni robimy łyżką zagłębienia ( tak, by było widać dno patelni) i w każde z nich wbijamy jedno jajko. Patelnię przykrywamy pokrywką i smażymy na małym ogniu,aż jajka się zetną.
Gotowe danie posypujemy natka pietruszki i pokruszona fetą.


1 cebula
1 czerwona papryka
papryczka chili - ilość do smaku
kilka plastrów paprykowego salami lub chorizo
1/2 łyżeczki tymianku
1 łyżeczka cuminu
1 łyżeczka słodkiej papryki
2 pomidory
1-2 ząbki czosnku
2 łyżka octu balsamicznego
sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
olej do smażenia
natka pietruszki
feta
jajka
Na niewielkiej ilości oleju podsmażyć obrana, posiekana cebule, pokrojana w kawałki paprykę i pokrojona salami wraz z chilli, tymiankiem i cuminem.
Następnie dodac słodką paprykę, obrane, pokrojone w kostkę pomidory i obrany, posiekany czosnek. Wlac ocet balsamiczny.
Dusić na małym ogniu, aż warzywa zmienią się w sos (a pomidory zmiękną).
Teraz w sosie na patelni robimy łyżką zagłębienia ( tak, by było widać dno patelni) i w każde z nich wbijamy jedno jajko. Patelnię przykrywamy pokrywką i smażymy na małym ogniu,aż jajka się zetną.
Gotowe danie posypujemy natka pietruszki i pokruszona fetą.