Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Tanie danie niesłychanie
Pikantne placuszki z kwaśnej kapusty
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 814902" data-attributes="member: 10341"><p>Jest to smaczna odmiana powszechnie lubianych, popularnych placków ziemniaczanych. Przepis pochodzi z miesięcznika &quot;Ty i Ja&quot;. Można podawać je same, prosto z patelni albo z sosem pomidorowym. Ja wolę bez sosu.</p><p></p><p><strong>Składniki</strong></p><p>40 dkg posiekanej kiszonej kapusty</p><p>niewielka ilość rosołu (z kostki)</p><p>1 kg utartych na miazgę surowych ziemniaków</p><p>1 duża, drobno posiekana cebula</p><p>2 jajka</p><p>2 łyżki mąki</p><p>1/3 łyżeczki zmielonego lub całego kminku</p><p>sól, pieprz</p><p>olej do smażenia</p><p></p><p>Posiekaną dość drobno (ale bez przesady) kapustę dusimy w minimalnej ilości rosołu do miękkości, ochładzamy i wyciskamy - następnie łączymy z utartymi ziemniakami, zrumienioną w tłuszczu cebulą, jajkami, mąką i kminkiem. Otrzymane w ten sposób ciasto solimy umiarkowanie i dodajemy odrobinę pieprzu (można opuścić). Na patelni silnie rozgrzewamy olej i smażymy placuszki, postępując identycznie jak z plackami ziemniaczanymi. Najlepsze są prosto z patelni, lekko pikantne i chrupiące. Próbowałam je jeść ze śmietaną, tak jak bliny, ale to nie ten smak. Ja obstaję przy wersji solo.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 814902, member: 10341"] Jest to smaczna odmiana powszechnie lubianych, popularnych placków ziemniaczanych. Przepis pochodzi z miesięcznika "Ty i Ja". Można podawać je same, prosto z patelni albo z sosem pomidorowym. Ja wolę bez sosu. [B]Składniki[/B] 40 dkg posiekanej kiszonej kapusty niewielka ilość rosołu (z kostki) 1 kg utartych na miazgę surowych ziemniaków 1 duża, drobno posiekana cebula 2 jajka 2 łyżki mąki 1/3 łyżeczki zmielonego lub całego kminku sól, pieprz olej do smażenia Posiekaną dość drobno (ale bez przesady) kapustę dusimy w minimalnej ilości rosołu do miękkości, ochładzamy i wyciskamy - następnie łączymy z utartymi ziemniakami, zrumienioną w tłuszczu cebulą, jajkami, mąką i kminkiem. Otrzymane w ten sposób ciasto solimy umiarkowanie i dodajemy odrobinę pieprzu (można opuścić). Na patelni silnie rozgrzewamy olej i smażymy placuszki, postępując identycznie jak z plackami ziemniaczanymi. Najlepsze są prosto z patelni, lekko pikantne i chrupiące. Próbowałam je jeść ze śmietaną, tak jak bliny, ale to nie ten smak. Ja obstaję przy wersji solo. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Tanie danie niesłychanie
Pikantne placuszki z kwaśnej kapusty
Top
Bottom