Nie znam żródła przepisu, mam go na karteczce, podyktowany przez jedną z przyjaciólek.
Składniki dla 6 osób
Nieduża główka kapusty cukrowej
25 dkg tłustej wieprzowiny
4 marchewki
2 pietruszki
3 ziemniaki
1 cebula
20 dkg roqueforta lub rokpola
sól, pieprz
Mięso pokroić w kostkę, włożyć do 2 litrów zimnej wody, zagotować i zostawić, niech wrze na niewielkim ogniu około 30 minut. Jarzynki ( bez ziemniaków) obrać i pokroić w zapałkę. Dorzucić po tym czasie do gotującego się mięsa.
Kapustę pokroić na ćwiartki (razem z głąbem), włożyć do wrzącej wody i obgotować przez 10 minut. Wygodnie jest to robić na sicie, zanurzając sito z kapustą we wrzątku. Kapustę odsączyć i posiekać drobniutko, odrzucając głąb. Dorzucić do zupy i jeszcze gotować razem 30 minut. Wtedy dodać ziemniaki pokrojone w grubą kostkę. W sumie po 2 godzinach gotowania dodajemy sól, bardzo ostrożnie, bo ser jest słony i sporo świeżo zmielonego pieprzu. Na talerzach rozkładamy ser pokrojony w kostki i zalewamy go gorącą zupą. Mieszamy, aby ser się rozpuścił i nadał zupie aksamitność i aromat.
Składniki dla 6 osób
Nieduża główka kapusty cukrowej
25 dkg tłustej wieprzowiny
4 marchewki
2 pietruszki
3 ziemniaki
1 cebula
20 dkg roqueforta lub rokpola
sól, pieprz
Mięso pokroić w kostkę, włożyć do 2 litrów zimnej wody, zagotować i zostawić, niech wrze na niewielkim ogniu około 30 minut. Jarzynki ( bez ziemniaków) obrać i pokroić w zapałkę. Dorzucić po tym czasie do gotującego się mięsa.
Kapustę pokroić na ćwiartki (razem z głąbem), włożyć do wrzącej wody i obgotować przez 10 minut. Wygodnie jest to robić na sicie, zanurzając sito z kapustą we wrzątku. Kapustę odsączyć i posiekać drobniutko, odrzucając głąb. Dorzucić do zupy i jeszcze gotować razem 30 minut. Wtedy dodać ziemniaki pokrojone w grubą kostkę. W sumie po 2 godzinach gotowania dodajemy sól, bardzo ostrożnie, bo ser jest słony i sporo świeżo zmielonego pieprzu. Na talerzach rozkładamy ser pokrojony w kostki i zalewamy go gorącą zupą. Mieszamy, aby ser się rozpuścił i nadał zupie aksamitność i aromat.