Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
Pikantny kapuśniak z roquefortem
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 748748" data-attributes="member: 10341"><p><span style="font-size: 26px">Nie znam żródła przepisu, mam go na karteczce, podyktowany przez jedną z przyjaciólek.</span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px"><strong>Składniki dla 6 osób</strong></span></p><p><span style="font-size: 26px">Nieduża główka kapusty cukrowej</span></p><p><span style="font-size: 26px">25 dkg tłustej wieprzowiny</span></p><p><span style="font-size: 26px">4 marchewki</span></p><p><span style="font-size: 26px">2 pietruszki</span></p><p><span style="font-size: 26px">3 ziemniaki</span></p><p><span style="font-size: 26px">1 cebula</span></p><p><span style="font-size: 26px">20 dkg roqueforta lub rokpola</span></p><p><span style="font-size: 26px">sól, pieprz</span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px">Mięso pokroić w kostkę, włożyć do 2 litrów zimnej wody, zagotować i zostawić, niech wrze na niewielkim ogniu około 30 minut. Jarzynki ( bez ziemniaków) obrać i pokroić w zapałkę. Dorzucić po tym czasie do gotującego się mięsa.</span></p><p><span style="font-size: 26px">Kapustę pokroić na ćwiartki (razem z głąbem), włożyć do wrzącej wody i obgotować przez 10 minut. Wygodnie jest to robić na sicie, zanurzając sito z kapustą we wrzątku. Kapustę odsączyć i posiekać drobniutko, odrzucając głąb. Dorzucić do zupy i jeszcze gotować razem 30 minut. Wtedy dodać ziemniaki pokrojone w grubą kostkę. W sumie po 2 godzinach gotowania dodajemy sól, bardzo ostrożnie, bo ser jest słony i sporo świeżo zmielonego pieprzu. Na talerzach rozkładamy ser pokrojony w kostki i zalewamy go gorącą zupą. Mieszamy, aby ser się rozpuścił i nadał zupie aksamitność i aromat.</span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 748748, member: 10341"] [SIZE=10]Nie znam żródła przepisu, mam go na karteczce, podyktowany przez jedną z przyjaciólek. [B]Składniki dla 6 osób[/B] Nieduża główka kapusty cukrowej 25 dkg tłustej wieprzowiny 4 marchewki 2 pietruszki 3 ziemniaki 1 cebula 20 dkg roqueforta lub rokpola sól, pieprz Mięso pokroić w kostkę, włożyć do 2 litrów zimnej wody, zagotować i zostawić, niech wrze na niewielkim ogniu około 30 minut. Jarzynki ( bez ziemniaków) obrać i pokroić w zapałkę. Dorzucić po tym czasie do gotującego się mięsa. Kapustę pokroić na ćwiartki (razem z głąbem), włożyć do wrzącej wody i obgotować przez 10 minut. Wygodnie jest to robić na sicie, zanurzając sito z kapustą we wrzątku. Kapustę odsączyć i posiekać drobniutko, odrzucając głąb. Dorzucić do zupy i jeszcze gotować razem 30 minut. Wtedy dodać ziemniaki pokrojone w grubą kostkę. W sumie po 2 godzinach gotowania dodajemy sól, bardzo ostrożnie, bo ser jest słony i sporo świeżo zmielonego pieprzu. Na talerzach rozkładamy ser pokrojony w kostki i zalewamy go gorącą zupą. Mieszamy, aby ser się rozpuścił i nadał zupie aksamitność i aromat. [/SIZE] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
Pikantny kapuśniak z roquefortem
Top
Bottom