Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Małe danka
Pikantny omlet serowy*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 954756" data-attributes="member: 10341"><p>Doskonałe, lekkie i łatwe danie obiadowe. Przepis pochodzi z miesięcznika Ty i Ja. Nie jest to wprawdzie omlet klasyczny, niemniej doskonały. </p><p><strong>Składniki</strong></p><p><strong></strong>4 jajka (żółtka i białka osobno)</p><p>3 dkg mąki</p><p>pół szklanki maślanki</p><p>15 dkg ementalera utartego na drobnej tarce</p><p>szczypta słodkiej sproszkowanej papryki</p><p>ew. szczypta soli</p><p>3 - 4 dlg masła</p><p>mały pęczek drobno posiekanej natki pietruszki</p><p></p><p>Mąkę rozprowadzamy w maślance, dokładnie, żeby nie było grudek. Następnie, pilnie mieszając, dodajemy kolejno żółtka, wreszcie utarty ser. Uzyskane ciasto przyprawiamy szczyptą papryki i ewentualnie odrobiną soli.</p><p>Białka ubijamy na pianę, którą dokładnie łączymy z ciastem serowym, dodając również posiekaną pietruszkę. </p><p>W dużej patelni rozgrzewamy masło.Gdy się silnie zagrzeje i zacznie syczeć - wlewamy do patelni naraz całą masę omletową. Po około 5 - 7 minutach, gdy spód omletu się przyrumieni, patelnię wsuwamy na 5 minut do gorącego (200st.) piekarnika. </p><p>Omlet zsuwamy na półmisek, dzielimy na 4 porcje i podajemy z zieloną sałatą i ziemniakami z wody lub lekkim purée. Ja zjadłam tylko z sałatą doprawioną sosem winegret.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 954756, member: 10341"] Doskonałe, lekkie i łatwe danie obiadowe. Przepis pochodzi z miesięcznika Ty i Ja. Nie jest to wprawdzie omlet klasyczny, niemniej doskonały. [B]Składniki [/B]4 jajka (żółtka i białka osobno) 3 dkg mąki pół szklanki maślanki 15 dkg ementalera utartego na drobnej tarce szczypta słodkiej sproszkowanej papryki ew. szczypta soli 3 - 4 dlg masła mały pęczek drobno posiekanej natki pietruszki Mąkę rozprowadzamy w maślance, dokładnie, żeby nie było grudek. Następnie, pilnie mieszając, dodajemy kolejno żółtka, wreszcie utarty ser. Uzyskane ciasto przyprawiamy szczyptą papryki i ewentualnie odrobiną soli. Białka ubijamy na pianę, którą dokładnie łączymy z ciastem serowym, dodając również posiekaną pietruszkę. W dużej patelni rozgrzewamy masło.Gdy się silnie zagrzeje i zacznie syczeć - wlewamy do patelni naraz całą masę omletową. Po około 5 - 7 minutach, gdy spód omletu się przyrumieni, patelnię wsuwamy na 5 minut do gorącego (200st.) piekarnika. Omlet zsuwamy na półmisek, dzielimy na 4 porcje i podajemy z zieloną sałatą i ziemniakami z wody lub lekkim purée. Ja zjadłam tylko z sałatą doprawioną sosem winegret. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Małe danka
Pikantny omlet serowy*
Top
Bottom