- Maj 27, 2007
- 1,245
- 0
- 0
Marynata z musztardą francuską
~ 5-6 szklanek wody
~ 1 szklanka octu 10%
~ 8-10 łyżek cukru
~ 2 łyżki soli
~ liście laurowe
~ ziele angielskie
~ 200-250 ml musztardy francuskiej
Ziarenka gorczycy z musztardy są mięciutkie, w odróżnieniu od gorczycy suszonej dodawanej do marynat.
Składniki zalewy zagotować, połączyć ze słoiczkiem musztardy.
Kalafiora obgotować na półtwarda i po ostygnięciu (można zahartować zimną wodą) podzielić na różyczki i ułożyć w dużych słoikach na przemian z kostkami dyni. Zalać marynatą i zapasteryzować 25 min. w temp. 170 st. C
Pozostawić w piekarniku do zupełnego ostygnięcia (np. na noc).
Częściowo można dodać do marynaty koncentrat pomidorowy.
~ 5-6 szklanek wody
~ 1 szklanka octu 10%
~ 8-10 łyżek cukru
~ 2 łyżki soli
~ liście laurowe
~ ziele angielskie
~ 200-250 ml musztardy francuskiej
Ziarenka gorczycy z musztardy są mięciutkie, w odróżnieniu od gorczycy suszonej dodawanej do marynat.
Składniki zalewy zagotować, połączyć ze słoiczkiem musztardy.
Kalafiora obgotować na półtwarda i po ostygnięciu (można zahartować zimną wodą) podzielić na różyczki i ułożyć w dużych słoikach na przemian z kostkami dyni. Zalać marynatą i zapasteryzować 25 min. w temp. 170 st. C
Pozostawić w piekarniku do zupełnego ostygnięcia (np. na noc).
Częściowo można dodać do marynaty koncentrat pomidorowy.