Przepis pochodzi z dodatku Gazety Wyborczej "Lato w słoiku" ( na życzenie Ilony
)
Pikle z cukinii
8 małych cukinii
1 żółta papryka
2 białe cebule
1/4 szklanki soli
2 i 1/4 szklanki cukru
2 szklanki octu
2 łyżeczki gorczycy
1 łyżeczka kurkumy w proszku
garść świeżych ziół (tymianek, estragon, rozmaryn, oregano)
Cukinie pokroić wzdłuż na pól. paprykę pokroić w paski, cebule w krążki. W dużym garnku o grubym dnie wymieszać cukinię, paprykę i cebulę. Warzywa posypać solą i odstawić na 2 godziny. w rondelku wymieszać cukier, ocet, gorczycę, kurkumę - zagotować. z warzyw odlać sok i zalać je gorącym octowym wywarem. Odstawić na 2 godziny, potem zagotować i gotować 5 minut. warzywa wyjąć z marynaty i ułożyć w wysterylizowanych słoikach. zalać gorącą marynatą i dodać zioła. Krawędzie słoików wytrzeć paierowym ręcznikiem, słoiki zakręcić, pasteryzować 10 minut.

Pikle z cukinii
8 małych cukinii
1 żółta papryka
2 białe cebule
1/4 szklanki soli
2 i 1/4 szklanki cukru
2 szklanki octu
2 łyżeczki gorczycy
1 łyżeczka kurkumy w proszku
garść świeżych ziół (tymianek, estragon, rozmaryn, oregano)
Cukinie pokroić wzdłuż na pól. paprykę pokroić w paski, cebule w krążki. W dużym garnku o grubym dnie wymieszać cukinię, paprykę i cebulę. Warzywa posypać solą i odstawić na 2 godziny. w rondelku wymieszać cukier, ocet, gorczycę, kurkumę - zagotować. z warzyw odlać sok i zalać je gorącym octowym wywarem. Odstawić na 2 godziny, potem zagotować i gotować 5 minut. warzywa wyjąć z marynaty i ułożyć w wysterylizowanych słoikach. zalać gorącą marynatą i dodać zioła. Krawędzie słoików wytrzeć paierowym ręcznikiem, słoiki zakręcić, pasteryzować 10 minut.