- Lip 29, 2011
- 2,130
- 1
- 0
Nie znalazłam tu takiego przepisu,więc wpisuję,bo to od wielu lat nasze ulubione pikle.
Ogórki(nigdy nie wiem ile,bo zawsze przywożę od mamy z działki i nigdy nie ważę)
Zalewa:
3 szkl wody
1/2 szkl octu 10%
3/4 szkl cukru
1 łyżka soli(z małą górką)
Na dno słoika:
5 plasterków marchewki
3 plasterki cebuli
koper
po kilka listków selera i natki pietruszki
Ogórki obrać ze skórki,pokroić wzdłuż na ćwiartki lub mniejsze części(zależnie od grubości ogórków).
Do słoików włożyć marchewkę,cebulę i zieleninę.Następnie dosyć ciasto powkładać ogórki.
Składniki zalewy zagotować i od razu nalewać do słoików z ogórkami.Pasteryzować 10 min.

Ogórki(nigdy nie wiem ile,bo zawsze przywożę od mamy z działki i nigdy nie ważę)
Zalewa:
3 szkl wody
1/2 szkl octu 10%
3/4 szkl cukru
1 łyżka soli(z małą górką)
Na dno słoika:
5 plasterków marchewki
3 plasterki cebuli
koper
po kilka listków selera i natki pietruszki
Ogórki obrać ze skórki,pokroić wzdłuż na ćwiartki lub mniejsze części(zależnie od grubości ogórków).
Do słoików włożyć marchewkę,cebulę i zieleninę.Następnie dosyć ciasto powkładać ogórki.
Składniki zalewy zagotować i od razu nalewać do słoików z ogórkami.Pasteryzować 10 min.
