Pikle z pomidorami

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,728
603
113
jabka_105.jpg
o to pierwszy przepis jaki zrobiłam z książki ,,W malinowym chruśniaku"
Pikle z pomidorami

Pomidory świeże -1kg
Olej słonecznikowy-10 łyżek(ja dałam 7 ,a chyba 5 byłoby jeszcze lepiej)
Olej sezamowy- 2łyżecki
Chili -1/4 łyżeczki
Asofetida- 1/4 łyżeczki
Imbir świezy-1,5 łyżki
Hot madras curry ( ja dałam inne –Sri Lanka curry)-1 łyżeczka
Sól-1/ 2 łyżeczki

1.Pomidory( u mnie limby) umyj i pokrój w kostkę ok. 1x1cm
2 Rozłożyć równomiernie na blasze( ja wyłożyłam papierem do pieczenia) i susz w temperaturze 100 stopni C przez 6 godzin
3 Imbir obierz i zetrzyj na tarce z drobnymi oczkami
4 Na patelni lub woku rozgrzej olej słonecznikowy , dodaj chili oraz asofetidę i smaż parę sekund ,aż się zmieni kolor na lekko brązowy
5 Następnie dodaj curry i starty imbir, a po chwali pomidory, olej sezamowy oraz sól. Wszystkie składniki wymieszaj i smaż jeszcze przez minutę czy dwie


-Połowę zjedliśmy smakując czy dobre ( a dobre ), a połowę zawekowałam w mały słoiczku na jakieś ekstra okazje
- ja przy okazji nasuszyłam sobie pomidorów do zalania oliwą
jabka_109.jpg
 

Załączniki

  • jabka_105.jpg
    jabka_105.jpg
    109.2 KB · Wyświetleń: 2
  • jabka_109.jpg
    jabka_109.jpg
    49.3 KB · Wyświetleń: 3
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kawazmlekiem

Member
Mar 19, 2005
37,849
6
38
Wielkie dzięki, Margot
anbetung.gif
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy