Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
PINCA z Dalmacji
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="duende" data-source="post: 1366156" data-attributes="member: 9634"><p>Bardzo lubię ciasta drożdżowe, zwłaszcza takie aromatyczne i puchate.</p><p>Na opakowaniu mąki kupionej w Tesco znalazłam ten przepis i postanowiłam spróbować.</p><p></p><p>Składniki:</p><ul> <li data-xf-list-type="ul">1 kg mąki pszennej</li> <li data-xf-list-type="ul">200 g cukru</li> <li data-xf-list-type="ul">200g masła</li> <li data-xf-list-type="ul">3 żółtka</li> <li data-xf-list-type="ul">torebka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią</li> <li data-xf-list-type="ul">400 ml mleka</li> <li data-xf-list-type="ul">2 torebki drożdży w proszku (ja skorzystałam ze świeżych, dałam pół kostki)</li> <li data-xf-list-type="ul">otarta skórka z cytryny i pomarańczy</li> <li data-xf-list-type="ul">2 łyżeczki ciemnego rumu</li> <li data-xf-list-type="ul">jajko do smarowania ciasta</li> <li data-xf-list-type="ul">nieco br.ązowego cukru do posypania</li> <li data-xf-list-type="ul">szczypta soli</li> </ul><p></p><p>Wykonanie:</p><p></p><p>Rozcieramy żółtka z cukrem. Dodajemy przesianką mąkę wymieszaną z drożdżami.</p><p>wlewamy stopione masło. dodajemy żółtka, cukier waniliowy, startą skórkę z dobrze wyszorowanych cytrusów, rum i szczyptę soli.</p><p>wlewamy stopniowo ciepłe mleko i wyrabiamy aż powstanie gładkie, twarde ciasto. U mnie zrobił to mikser.</p><p>Odstawiamy do wyrośnięcia. U mnie na 40 minut.</p><p>Raz jeszcze zagniatamy ciasto i dzielimy na 3 części, z których formujemy kule i przekładamy na największą piekarnikową blachę na natłuszczony papier jedną obok drugiej by utworzyły jakby trójkąt. O tak, jak na zdjęciu ze strony <strong>tesco</strong>:</p><p><a href="http://www.tesco.pl/kulinarni-lowcy-smakow/pinca-dalmatynskie-ciasto-wielkanocne/" target="_blank">http://www.tesco.pl/kulinarni-lowcy-smakow...to-wielkanocne/</a></p><p></p><p>Dajemy im czas na podrośnięcie przy zapalonej w piekarniku żarówce.</p><p>W każdej kuli robimy trzy głębokie gwiaździste nacięcia wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy brązowym cukrem i pieczemy 40 minut w 190 st.C</p><p></p><p></p><p>Doczytałam na stronach <a href="http://www.tesco.pl/kulinarni-lowcy-smakow/pinca-dalmatynskie-ciasto-wielkanocne/" target="_blank">tesco</a>, że to ciasto podaje się zwykle na Wielkanoc. Na zdjęciach ze strony widać, że tam także użyto świeżych drożdży.</p><p></p><p>Białka, które zostały zamroziłam. Jak mi się uzbiera więcej coś z nich zrobię.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="duende, post: 1366156, member: 9634"] Bardzo lubię ciasta drożdżowe, zwłaszcza takie aromatyczne i puchate. Na opakowaniu mąki kupionej w Tesco znalazłam ten przepis i postanowiłam spróbować. Składniki: [LIST][*]1 kg mąki pszennej [*]200 g cukru [*]200g masła [*]3 żółtka [*]torebka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią [*]400 ml mleka [*]2 torebki drożdży w proszku (ja skorzystałam ze świeżych, dałam pół kostki) [*]otarta skórka z cytryny i pomarańczy [*]2 łyżeczki ciemnego rumu [*]jajko do smarowania ciasta [*]nieco br.ązowego cukru do posypania [*]szczypta soli [/LIST] Wykonanie: Rozcieramy żółtka z cukrem. Dodajemy przesianką mąkę wymieszaną z drożdżami. wlewamy stopione masło. dodajemy żółtka, cukier waniliowy, startą skórkę z dobrze wyszorowanych cytrusów, rum i szczyptę soli. wlewamy stopniowo ciepłe mleko i wyrabiamy aż powstanie gładkie, twarde ciasto. U mnie zrobił to mikser. Odstawiamy do wyrośnięcia. U mnie na 40 minut. Raz jeszcze zagniatamy ciasto i dzielimy na 3 części, z których formujemy kule i przekładamy na największą piekarnikową blachę na natłuszczony papier jedną obok drugiej by utworzyły jakby trójkąt. O tak, jak na zdjęciu ze strony [B]tesco[/B]: [URL="http://www.tesco.pl/kulinarni-lowcy-smakow/pinca-dalmatynskie-ciasto-wielkanocne/"]http://www.tesco.pl/kulinarni-lowcy-smakow...to-wielkanocne/[/URL] Dajemy im czas na podrośnięcie przy zapalonej w piekarniku żarówce. W każdej kuli robimy trzy głębokie gwiaździste nacięcia wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy brązowym cukrem i pieczemy 40 minut w 190 st.C Doczytałam na stronach [URL="http://www.tesco.pl/kulinarni-lowcy-smakow/pinca-dalmatynskie-ciasto-wielkanocne/"]tesco[/URL], że to ciasto podaje się zwykle na Wielkanoc. Na zdjęciach ze strony widać, że tam także użyto świeżych drożdży. Białka, które zostały zamroziłam. Jak mi się uzbiera więcej coś z nich zrobię. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
PINCA z Dalmacji
Top
Bottom