Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Piparkakut – fińskie pierniki
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Margot" data-source="post: 1669995" data-attributes="member: 592"><p>[ATTACH=full]99837[/ATTACH]</p><p>Przepis mam<a href="https://kuchennefascynacje.home.blog/2020/12/06/piparkakut-finskie-pierniki/" target="_blank"> stąd </a></p><p><strong>Piparkakut – fińskie pierniki</strong></p><p></p><p>Składniki :</p><p>150 ml ciemnej melasy</p><p>200 ml cukru</p><p>250 g masła</p><p>1 łyżeczka mielonego cynamonu</p><p>1 łyżeczka mielonego imbiru</p><p>1 łyżeczka mielonych goździków</p><p>1/2 łyżeczki soli</p><p>2 jajka</p><p>2 łyżeczki sody oczyszczonej</p><p>900 ml mąki pszennej</p><p></p><p>Melasę, cukier, masło oraz przyprawy przekładamy do rondla. Całość zagotowujemy pamiętając aby co jakiś czas zamieszać. Gotujemy chwilę aż masa będzie gładka i błyszcząca. Odstawiamy do ostygnięcia.</p><p></p><p>Jajka zmiksować z sodą oczyszczoną. Dodać mąkę, melasę. Wymieszać aż składniki dobrze się połączą w jednolite ciasto. Wkładamy do lodówki aby ciasto schłodzić na ok 30 minut do 1 godziny.</p><p></p><p>Ciasto wyjąć z lodówki. Oderwać część i rozwałkować na stolnicy posypanej mąką. Im cieniej tym pierniki wyjdą bardziej chrupiące, grubsze będą miękkie i puszyste w środku. Wyciąć pierniki. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odległościach, ponieważ pierniki urosną.</p><p></p><p>Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni. Pieczemy 6-9 minut ( w zależności od grubości).</p><p></p><p>Moje uwagi:</p><p></p><p>- robiłam bardzo cieniutkie ciasteczka</p><p>- można dać więcej przypraw</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Margot, post: 1669995, member: 592"] [ATTACH=full]99837[/ATTACH] Przepis mam[URL="https://kuchennefascynacje.home.blog/2020/12/06/piparkakut-finskie-pierniki/"] stąd [/URL] [B]Piparkakut – fińskie pierniki[/B] Składniki : 150 ml ciemnej melasy 200 ml cukru 250 g masła 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 łyżeczka mielonych goździków 1/2 łyżeczki soli 2 jajka 2 łyżeczki sody oczyszczonej 900 ml mąki pszennej Melasę, cukier, masło oraz przyprawy przekładamy do rondla. Całość zagotowujemy pamiętając aby co jakiś czas zamieszać. Gotujemy chwilę aż masa będzie gładka i błyszcząca. Odstawiamy do ostygnięcia. Jajka zmiksować z sodą oczyszczoną. Dodać mąkę, melasę. Wymieszać aż składniki dobrze się połączą w jednolite ciasto. Wkładamy do lodówki aby ciasto schłodzić na ok 30 minut do 1 godziny. Ciasto wyjąć z lodówki. Oderwać część i rozwałkować na stolnicy posypanej mąką. Im cieniej tym pierniki wyjdą bardziej chrupiące, grubsze będą miękkie i puszyste w środku. Wyciąć pierniki. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odległościach, ponieważ pierniki urosną. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni. Pieczemy 6-9 minut ( w zależności od grubości). Moje uwagi: - robiłam bardzo cieniutkie ciasteczka - można dać więcej przypraw [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Piparkakut – fińskie pierniki
Top
Bottom