Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia polska
Piróg biłgorajski*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="duende" data-source="post: 1366165" data-attributes="member: 9634"><p>Spotkałam się z kilkoma wersjami tej potrawy, tutaj podaję za Makłowiczem </p><p></p><p>Składniki:</p><p></p><p>Ciasto:</p><p>500 g mąki pszennej tortowej</p><p>250 ml kwaśnej śmietany</p><p>100 g masła</p><p>30 g świeżych drożdży</p><p>1 jajko</p><p>1 łyżka cukru</p><p>1 łyżeczka soli</p><p></p><p>Farsz:</p><p>1 szklanka kaszy gryczanej</p><p>1 szklanka mleka</p><p>500 g ziemniaków (typ kulinarny C)</p><p>400 g białego sera (twarogu)</p><p>1 łyżka masła</p><p>2 jajka</p><p>świeżo mielony czarny pieprz</p><p>sól</p><p></p><p>Sposób przyrządzania:</p><p></p><p>1 Do miski wsypujemy mąkę, wbijamy jajko. Drożdże rozcieramy z cukrem i śmietaną. Dokładamy miękkie, pokrojone w kosteczkę masło, solimy. Zagniatamy gładkie ciasto i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.</p><p></p><p>2 Ziemniaki gotujemy i rozgniatamy na purée bez grudek. Biały ser rozgniatamy. Kasze w makutrze zalewamy wrzącym mlekiem, gdy wsiąknie, dodajemy ziemniaki, biały ser i ucieramy kopystką.</p><p></p><p>3 Dodajemy roztopione masło, jajka, sól i pieprz do smaku, wyrabiamy.</p><p></p><p>4 Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy na grubość ok. 5 mm. Nakładamy farsz. Całość zwijamy w roladę, smarujemy po wierzchu rozkłóconym jajkiem. Wstawiamy do pieca nagrzanego do 200°C na 50 minut.</p><p></p><p>5 Piróg podajemy na ciepło lub zimno pokrojony w grube plastry, z kwaśnym mlekiem lub kefirem.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="duende, post: 1366165, member: 9634"] Spotkałam się z kilkoma wersjami tej potrawy, tutaj podaję za Makłowiczem Składniki: Ciasto: 500 g mąki pszennej tortowej 250 ml kwaśnej śmietany 100 g masła 30 g świeżych drożdży 1 jajko 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli Farsz: 1 szklanka kaszy gryczanej 1 szklanka mleka 500 g ziemniaków (typ kulinarny C) 400 g białego sera (twarogu) 1 łyżka masła 2 jajka świeżo mielony czarny pieprz sól Sposób przyrządzania: 1 Do miski wsypujemy mąkę, wbijamy jajko. Drożdże rozcieramy z cukrem i śmietaną. Dokładamy miękkie, pokrojone w kosteczkę masło, solimy. Zagniatamy gładkie ciasto i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. 2 Ziemniaki gotujemy i rozgniatamy na purée bez grudek. Biały ser rozgniatamy. Kasze w makutrze zalewamy wrzącym mlekiem, gdy wsiąknie, dodajemy ziemniaki, biały ser i ucieramy kopystką. 3 Dodajemy roztopione masło, jajka, sól i pieprz do smaku, wyrabiamy. 4 Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy na grubość ok. 5 mm. Nakładamy farsz. Całość zwijamy w roladę, smarujemy po wierzchu rozkłóconym jajkiem. Wstawiamy do pieca nagrzanego do 200°C na 50 minut. 5 Piróg podajemy na ciepło lub zimno pokrojony w grube plastry, z kwaśnym mlekiem lub kefirem. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia polska
Piróg biłgorajski*
Top
Bottom