Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Frakcja pływająca
Piróg z łososiem*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Małgoś.dz." data-source="post: 828544" data-attributes="member: 135"><p><strong>Piróg z farszem łososiowo – ryżowym</strong></p><p><em>inspirowane przepisem z &#8222;Kuchni rosyjskiej&#8221; wyd. Rzeczpospolita</em></p><p></p><p>[ATTACH=full]38927[/ATTACH]</p><p></p><p><em>Ciasto:</em></p><p>300g mąki pszennej</p><p>150g masła zimnego (prosto z lodówki) -</p><p>1 łyżeczka soli</p><p>1 żółtko</p><p>ok. 4-5 łyżek lodowatej wody</p><p></p><p>Do malaksera (albo na stolnicę) wyłożyć mąkę wraz z pokrojonym na małe kawałki zimnym masłem. Posiekać przez kilka sekund, aż zrobią się grudki. Dodać sól i żółtko i szybko zagniatać ciasto. W międzyczasie dodawać po 1 łyżce lodowatej wody – ciasto bardzo szybko powinno zamienić się w zwartą kulę.</p><p>Podzielić ciasto na 3 równe części, uformować każdą w kulę, lekko ją spłaszczyć, każdą osobno zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 30 min.</p><p></p><p><em>Nadzienie:</em></p><p>ok. 300g ugotowanego na parze łososia*</p><p>50g sypkiego ryżu (np. Basmati)</p><p>duża garść posiekanej natki pietruszki</p><p>2-3 łyżki kwaśnej śmietany 18%</p><p>sól, pieprz do smaku</p><p>sok z połówki cytryny</p><p></p><p>1 białko</p><p></p><p>* Zanim zaczniemy gotować na parze mięso ryby – dobrze jest wcześniej zamarynować je przez 1-2 godz. U mnie była to marynata z soku z cytryny + odrobina oliwy z oliwek + sól + pieprz + świeży tymianek.</p><p></p><p>Ryż porządnie opłukać pod bieżącą wodą. Ugotować go na sypko w osolonej wodzie.</p><p></p><p>Do miski włożyć rozdrobnione mięso ugotowanego łososia, sypki ryż, posiekaną natkę pietruszki, śmietanę. Wymieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.</p><p></p><p>Każdy krążek ciasta rozwałkować dość cienko (nie więcej niż 1.5 -2 mm grubości) w okrąg. Na każdy krążek wykładać 1/3 część nadzienia, pozostawiając wolny rant na sklejenie. Zamknąć piroga i dobrze skleić ranty.</p><p>Układać surowe pirogi na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować od góry każdy piróg rozkłóconym białkiem.</p><p>Piec w temp. 180 st.C ok. do zezłocenia (ok. 20 min.).</p><p>Smacznego!</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Małgoś.dz., post: 828544, member: 135"] [B]Piróg z farszem łososiowo – ryżowym[/B] [I]inspirowane przepisem z „Kuchni rosyjskiej” wyd. Rzeczpospolita[/I] [ATTACH=full]38927[/ATTACH] [I]Ciasto:[/I] 300g mąki pszennej 150g masła zimnego (prosto z lodówki) - 1 łyżeczka soli 1 żółtko ok. 4-5 łyżek lodowatej wody Do malaksera (albo na stolnicę) wyłożyć mąkę wraz z pokrojonym na małe kawałki zimnym masłem. Posiekać przez kilka sekund, aż zrobią się grudki. Dodać sól i żółtko i szybko zagniatać ciasto. W międzyczasie dodawać po 1 łyżce lodowatej wody – ciasto bardzo szybko powinno zamienić się w zwartą kulę. Podzielić ciasto na 3 równe części, uformować każdą w kulę, lekko ją spłaszczyć, każdą osobno zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 30 min. [I]Nadzienie:[/I] ok. 300g ugotowanego na parze łososia* 50g sypkiego ryżu (np. Basmati) duża garść posiekanej natki pietruszki 2-3 łyżki kwaśnej śmietany 18% sól, pieprz do smaku sok z połówki cytryny 1 białko * Zanim zaczniemy gotować na parze mięso ryby – dobrze jest wcześniej zamarynować je przez 1-2 godz. U mnie była to marynata z soku z cytryny + odrobina oliwy z oliwek + sól + pieprz + świeży tymianek. Ryż porządnie opłukać pod bieżącą wodą. Ugotować go na sypko w osolonej wodzie. Do miski włożyć rozdrobnione mięso ugotowanego łososia, sypki ryż, posiekaną natkę pietruszki, śmietanę. Wymieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Każdy krążek ciasta rozwałkować dość cienko (nie więcej niż 1.5 -2 mm grubości) w okrąg. Na każdy krążek wykładać 1/3 część nadzienia, pozostawiając wolny rant na sklejenie. Zamknąć piroga i dobrze skleić ranty. Układać surowe pirogi na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować od góry każdy piróg rozkłóconym białkiem. Piec w temp. 180 st.C ok. do zezłocenia (ok. 20 min.). Smacznego! [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Frakcja pływająca
Piróg z łososiem*
Top
Bottom