Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Małe danka
Pirożki rosyjskie z ciasta na śmietanie*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Joanna" data-source="post: 943592" data-attributes="member: 1024"><p><strong>Pirożki rosyjskie z ciasta na śmietanie</strong></p><p></p><p>Źródło przepisu - <a href="http://community.livejournal.com/eda_kak_eda/23520.html" target="_blank">http://community.livejournal.com/eda_kak_eda/23520.html</a></p><p></p><p><strong>Składniki:</strong></p><p>700 g mąki</p><p>300 g gęstej śmietany 18%</p><p>170 g masła klarowanego</p><p>1 płaska łyżka soli</p><p>dodatkowo żółtko wymieszane z łyżką słodkiej śmietanki do smarowania pierożków</p><p></p><p><strong>Wykonanie:</strong></p><p>Z powyższych składników zagnieść elastyczne, gładkie ciasto. Gdyby było zbyt twarde, dołożyć jedną, dwie łyżki śmietany lub gęstego jogurtu. Odłożyć na jakiś czas, by wypoczęło.</p><p>W międzyczasie zrobić dowolne nadzienie. U mnie była nim wypieczona <a href="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=27286&hl=kasza" target="_blank">kasza klasztorna</a> z warzywami, wymieszana z podduszoną cebulą, pieczarkami i zieleniną. Formować pierożki dowolnym sposobem. Ja z ciasta toczyłam wałki jak na kopytka, kroiłam na plastry, rozwałkowywałam na cienkie owalne placuszki, nadziewałam, sklejałam i smarowałam żółtkiem wymieszanym ze słodką śmietanką. Dodatkowo posypałam je szczyptą maku, sezamu i czarnuszki. W przepisie nie była określona temperatura piekarnika i czas pieczenia - ja piekłam 20 minut w 190 stopniach (obie grzałki) i 10 minut w 190 stopniach z termoobiegiem, by je ładnie zrumienić.</p><p>Wyszło mi 48 pierożków – dwie pełne ciasno upakowane blachy. </p><p>Ciasto jest bardzo przyjemne w obróbce – łatwo się wałkuje bez podsypywania mąką i dobrze skleja. </p><p>Gotowe pierożki są przyjemnie kruche i delikatne. Smaczne na ciepło i na zimno.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Joanna, post: 943592, member: 1024"] [B]Pirożki rosyjskie z ciasta na śmietanie[/B] Źródło przepisu - [URL="http://community.livejournal.com/eda_kak_eda/23520.html"]http://community.livejournal.com/eda_kak_eda/23520.html[/URL] [B]Składniki:[/B] 700 g mąki 300 g gęstej śmietany 18% 170 g masła klarowanego 1 płaska łyżka soli dodatkowo żółtko wymieszane z łyżką słodkiej śmietanki do smarowania pierożków [B]Wykonanie:[/B] Z powyższych składników zagnieść elastyczne, gładkie ciasto. Gdyby było zbyt twarde, dołożyć jedną, dwie łyżki śmietany lub gęstego jogurtu. Odłożyć na jakiś czas, by wypoczęło. W międzyczasie zrobić dowolne nadzienie. U mnie była nim wypieczona [URL="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=27286&hl=kasza"]kasza klasztorna[/URL] z warzywami, wymieszana z podduszoną cebulą, pieczarkami i zieleniną. Formować pierożki dowolnym sposobem. Ja z ciasta toczyłam wałki jak na kopytka, kroiłam na plastry, rozwałkowywałam na cienkie owalne placuszki, nadziewałam, sklejałam i smarowałam żółtkiem wymieszanym ze słodką śmietanką. Dodatkowo posypałam je szczyptą maku, sezamu i czarnuszki. W przepisie nie była określona temperatura piekarnika i czas pieczenia - ja piekłam 20 minut w 190 stopniach (obie grzałki) i 10 minut w 190 stopniach z termoobiegiem, by je ładnie zrumienić. Wyszło mi 48 pierożków – dwie pełne ciasno upakowane blachy. Ciasto jest bardzo przyjemne w obróbce – łatwo się wałkuje bez podsypywania mąką i dobrze skleja. Gotowe pierożki są przyjemnie kruche i delikatne. Smaczne na ciepło i na zimno. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Małe danka
Pirożki rosyjskie z ciasta na śmietanie*
Top
Bottom