Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Małe danka
Pissaladiêre
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 1602184" data-attributes="member: 10341"><p>Przepis zaczerpnięty z Biblioteczki Poradnika Domowego. Danie robiłam wczoraj i powtórzę je niejednokrotnie. Moje smaki, a jak się okazało także mojego dorosłego już potomka. Dla 4 osób potrzebujemy :</p><p> - <strong>na ciasto</strong></p><p><strong></strong> - 30 dkg mąki</p><p> - 10 dkg masła</p><p> - 125 ml mleka (pół szklanki)</p><p> - 2 jajka</p><p> - łyżka cukru</p><p> - 1 dkg drożdży (moja waga nie chwyta takich ilości - dałam łyżeczkę)</p><p> - sól</p><p> - oliwa do formy</p><p> <strong>Farsz</strong></p><p><strong></strong> - 1 kg cebuli</p><p> - 3 ząbki czosnku</p><p> - 1 łyżka cukru pudru</p><p> - 12 filetów anchois (brałam firmy Fenkostr Dittmann 10 dkg w oliwie)</p><p> - łyżka kaparów</p><p> - 20 czarnych oliwek bez pestek</p><p> - 5 łyżek oliwy</p><p> - liść laurowy</p><p> - łyżeczka tymianku (brałam suszony)</p><p> - sól, pieprz</p><p></p><p>W letnim mleku rozpuszczamy drożdże i cukier, wlewamy do mąki, solimy do smaku i wbijamy jajka. Zagniatamy i lekko wyrabiamy ciasto. Dodajemy miękkie masło i wyrabiamy na elastyczną masę. Odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy i dusimy pod przykryciem na oliwie dodatkiem cukru pudru, soli, pieprzu, tymianku i liścia laurowego przez 20 minut. Dodajemy utarte na puree kapary i wszystko mieszamy. Ciasto dzielimy na 2 części w stosunku 3 : 1. Większy kawałek rozwałkowujemy i wykładamy nim formę do pieczenia. Ja zrobiłam to w tortownicy o średnicy 25 cm. Na ciasto nakładamy farsz, pozostawiając między nim, a brzegami formy wolny pas szerokości 2 cm. Na farszy układamy oliwki8 i zrolowane filety anchois. A reszty ciasta formujemy wałek, którym obtaczamy farsz i paseczki, z których robimy na wierzchu kratkę. Smarujemy wierzch odrobiną oliwy i pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 240 stopni.</p><p>Zależy jaki kto ma piekarnik, ja często sprawdzałam, czy przypadkiem ciasto się nie przypala. Wyszło doskonałe. Smacznego.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 1602184, member: 10341"] Przepis zaczerpnięty z Biblioteczki Poradnika Domowego. Danie robiłam wczoraj i powtórzę je niejednokrotnie. Moje smaki, a jak się okazało także mojego dorosłego już potomka. Dla 4 osób potrzebujemy : - [B]na ciasto [/B] - 30 dkg mąki - 10 dkg masła - 125 ml mleka (pół szklanki) - 2 jajka - łyżka cukru - 1 dkg drożdży (moja waga nie chwyta takich ilości - dałam łyżeczkę) - sól - oliwa do formy [B]Farsz [/B] - 1 kg cebuli - 3 ząbki czosnku - 1 łyżka cukru pudru - 12 filetów anchois (brałam firmy Fenkostr Dittmann 10 dkg w oliwie) - łyżka kaparów - 20 czarnych oliwek bez pestek - 5 łyżek oliwy - liść laurowy - łyżeczka tymianku (brałam suszony) - sól, pieprz W letnim mleku rozpuszczamy drożdże i cukier, wlewamy do mąki, solimy do smaku i wbijamy jajka. Zagniatamy i lekko wyrabiamy ciasto. Dodajemy miękkie masło i wyrabiamy na elastyczną masę. Odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy i dusimy pod przykryciem na oliwie dodatkiem cukru pudru, soli, pieprzu, tymianku i liścia laurowego przez 20 minut. Dodajemy utarte na puree kapary i wszystko mieszamy. Ciasto dzielimy na 2 części w stosunku 3 : 1. Większy kawałek rozwałkowujemy i wykładamy nim formę do pieczenia. Ja zrobiłam to w tortownicy o średnicy 25 cm. Na ciasto nakładamy farsz, pozostawiając między nim, a brzegami formy wolny pas szerokości 2 cm. Na farszy układamy oliwki8 i zrolowane filety anchois. A reszty ciasta formujemy wałek, którym obtaczamy farsz i paseczki, z których robimy na wierzchu kratkę. Smarujemy wierzch odrobiną oliwy i pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 240 stopni. Zależy jaki kto ma piekarnik, ja często sprawdzałam, czy przypadkiem ciasto się nie przypala. Wyszło doskonałe. Smacznego. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Małe danka
Pissaladiêre
Bottom