Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Pita z jabłkami.
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Hichotka" data-source="post: 121424" data-attributes="member: 298"><p>Pita z jabłkami:</p><p></p><p>1kg mąki, </p><p>1,5 kg kwaskowatych jabłek, </p><p>2 i pół dkg drożdży, </p><p>200 ml oleju, </p><p>10 dkg cukru, </p><p>10 dkg zmielonych orzechów włoskich, </p><p>skórka z jednej cytryny, </p><p>3 dkg bułki tartej, </p><p>szczypta soli</p><p></p><p>W letniej wodzie rozpuszczamy drożdże i dodajemy troszkę cukru oraz mąki (łyżeczkę)</p><p>Pozostawiamy drożdże do wyrośnięcia. </p><p>Mąkę i drożdże mieszamy. </p><p>Dodajemy sól i połowę oleju - wyrabiamy miękkie ciasto. </p><p>Ciasto dzielimy na trzy części i je rozwałkowujemy - placki powinny być grubsze. </p><p>Nadzienie: obrane jabłka ścieramy na grubej tarce mieszamy z cukrem, ze zmielonymi orzechami, bułką tartą oraz startą skórką z cytryny. </p><p>Na dno formy do pieczenia, posmarowanej olejem i posypanej mąką, wykładamy pierwszy placek ciasta. </p><p>Na niego wykładamy połowę nadzienia jabłkowego.</p><p>Kładziemy kolejny płat ciasta i smarujemy go resztą nadzienia -przykrywamy trzecim płatem. </p><p>Pitę pieczemy w 170*C, aż się zarumieni. </p><p></p><p></p><p></p><p>Źródło: Zasłyszane.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Hichotka, post: 121424, member: 298"] Pita z jabłkami: 1kg mąki, 1,5 kg kwaskowatych jabłek, 2 i pół dkg drożdży, 200 ml oleju, 10 dkg cukru, 10 dkg zmielonych orzechów włoskich, skórka z jednej cytryny, 3 dkg bułki tartej, szczypta soli W letniej wodzie rozpuszczamy drożdże i dodajemy troszkę cukru oraz mąki (łyżeczkę) Pozostawiamy drożdże do wyrośnięcia. Mąkę i drożdże mieszamy. Dodajemy sól i połowę oleju - wyrabiamy miękkie ciasto. Ciasto dzielimy na trzy części i je rozwałkowujemy - placki powinny być grubsze. Nadzienie: obrane jabłka ścieramy na grubej tarce mieszamy z cukrem, ze zmielonymi orzechami, bułką tartą oraz startą skórką z cytryny. Na dno formy do pieczenia, posmarowanej olejem i posypanej mąką, wykładamy pierwszy placek ciasta. Na niego wykładamy połowę nadzienia jabłkowego. Kładziemy kolejny płat ciasta i smarujemy go resztą nadzienia -przykrywamy trzecim płatem. Pitę pieczemy w 170*C, aż się zarumieni. Źródło: Zasłyszane. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Pita z jabłkami.
Top
Bottom