- Lis 21, 2006
- 15,028
- 3
- 0
Idealna na śniadanie lub kolację - sycący, zdrowy i smaczny posiłek. Szpinak mozńa udusić wcześniej i odgrzać przed samym podaniem. W ten sposób przygotowane nadzienie szpinakowe mozńa również ułożyc na tostach lub bagietkach i zapiec, posypane serem. Inspiracja: Harpal Singh Sokhi.
4 chlebki typu pita
250 g mrożonego szpinaku
1 cebula
6 dużych pieczarek
2 ząbki czosnku
2 łyżki jogurtu naturalnego
sól i czarny pieprz do smaku
starty żółty ser - po ok. 1-2 łyżki na 1 pitę
Pieczarki pokroić w kostkę, obsmażyć na niewielkiej ilości oleju wraz z obraną, posiekaną w kostkę cebulą. Dodać posiekany czosnek, wymieszać, całość odsunać na bok patelni. Na patelnię włożyć zamrożony szpinak. Poczekać, aż się rozmrozi i wymieszać z pieczarkami. Zdjąć patelnię z ognia. Następnie dodać jogurt naturalny i mieszać aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Na koniec doprawiamy pieprzem i solą i dokładnie mieszamy.
Pity lekko podgrzewamy, aż da się w nich otworzyć kieszonkę. Powstałą kieszonkę napełniamy masą szpinkową oraz tartym żółtym serem i podpiekamy, aż pita będzie rumiana.

4 chlebki typu pita
250 g mrożonego szpinaku
1 cebula
6 dużych pieczarek
2 ząbki czosnku
2 łyżki jogurtu naturalnego
sól i czarny pieprz do smaku
starty żółty ser - po ok. 1-2 łyżki na 1 pitę
Pieczarki pokroić w kostkę, obsmażyć na niewielkiej ilości oleju wraz z obraną, posiekaną w kostkę cebulą. Dodać posiekany czosnek, wymieszać, całość odsunać na bok patelni. Na patelnię włożyć zamrożony szpinak. Poczekać, aż się rozmrozi i wymieszać z pieczarkami. Zdjąć patelnię z ognia. Następnie dodać jogurt naturalny i mieszać aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Na koniec doprawiamy pieprzem i solą i dokładnie mieszamy.
Pity lekko podgrzewamy, aż da się w nich otworzyć kieszonkę. Powstałą kieszonkę napełniamy masą szpinkową oraz tartym żółtym serem i podpiekamy, aż pita będzie rumiana.