- Lut 24, 2008
- 43
- 0
- 0
Jesli macie problem z wyrobieniem ciasta, ktore wyrasta jak zabijajac bulka [czyt. grube i twarde] oto sposob na cienkie i mieciutkie ciasto.
skladniki:
3 szkla maki
1 lyzeczka soli
1 jajko
1 lyzka oliwy
3 dag drozdzy
1 szkl cieplego mleka
1 lyzeczka cukru
W szklance polaczyc drozdze + cukier + troche cieplego mleka, rozrobic. W sporej misce polaczyc pozostale skladniki i na koncu dodac drozdze polaczone juz z cukrem i odrobina mleka. Wyrabiac reka. Ciasto uformowac [jesli ciasta wyszlo sporo, uformowac tylko pol badz 3/4, a reszte ciasta zawijajac w folie schowac do lodowki na nastepny raz], a na wierzch polozyc skladniki wg uznania. Ja, moje skladniki, dodaje w takiej kolejnosci: sos pomidorowy (rozsmarowuje), na to starte pieczarki, ziola prowansalskie, szynka/salami, ziola (oregano oregano i jeszcze raz oregano), pomidory/ogorki, duuzo startego sera.
Piec w 150st az ser sie rozpusci a brzegi ciasta troszke zarumienia. 100% domowej pysznosci. Powodzenia i Smacznego
czekam na relacje
skladniki:
3 szkla maki
1 lyzeczka soli
1 jajko
1 lyzka oliwy
3 dag drozdzy
1 szkl cieplego mleka
1 lyzeczka cukru
W szklance polaczyc drozdze + cukier + troche cieplego mleka, rozrobic. W sporej misce polaczyc pozostale skladniki i na koncu dodac drozdze polaczone juz z cukrem i odrobina mleka. Wyrabiac reka. Ciasto uformowac [jesli ciasta wyszlo sporo, uformowac tylko pol badz 3/4, a reszte ciasta zawijajac w folie schowac do lodowki na nastepny raz], a na wierzch polozyc skladniki wg uznania. Ja, moje skladniki, dodaje w takiej kolejnosci: sos pomidorowy (rozsmarowuje), na to starte pieczarki, ziola prowansalskie, szynka/salami, ziola (oregano oregano i jeszcze raz oregano), pomidory/ogorki, duuzo startego sera.
Piec w 150st az ser sie rozpusci a brzegi ciasta troszke zarumienia. 100% domowej pysznosci. Powodzenia i Smacznego

