"Poranek" - bar mleczny, w którym mieści się z boku maleńka, najstarsza w Polsce pizzeria. Kupowana tam pizza, to pizza mojego dzieciństwa. Tego smaku nie da się zapomnieć
Koleżanka mieszkająca we Włoszech (Słupszczanka z pochodzenia), postanowiła opracować przepis, który oddawał by tamten smak. Udało jej się w 99%, reszta, to sentyment 
Chciałam się podzielić z Wami tym przepisem:
CIASTO:
1 kg mąki pszennej
50 g drożdży świeżych
1 łyżka cukru
2 łyżeczki soli
1 jajko
500-700 ml ciepłej wody (ile zabierze mąka)
5 łyżek oleju
Z drożdży, cukru, 3 łyżek wody i łyżki mąki robimy zaczyn, odstawiamy do wyrośnięcia. Wszystkie składniki ciasta łączymy, dodajemy zaczyn, wyrabiamy przez minimum 10 minut. Ciasto ma być miękki i elastyczne. Odstawiamy na ok 1-1,5 godziny (do podwojenia objętości).
FARSZ:
1 kg cebuli
600 g pieczarek (w drugiej opcji zamiast pieczarek - pokrojona w kostkę kiełbasa)
0,5 szklanki keczupu pikantnego/ kilka łyżek koncentratu
sól
pieprz
ja jeszcze dodaję do farszu odrobinę brązowego cukru
olej
300 g sera żółtego (gouda, emmentaler...)
Cebulę i pieczarki kroimy drobno, podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, dodajemy keczup/koncentrat, przyprawy i smażymy do chwili, gdy płyny odparują, farsz będzie miał charakterystyczny kolor i gęstość.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na posypany mąką blat, dzielimy na 12 części, formujemy kule,pozwalamy im odpocząć przez 5 minut. Z każdą kulę rozpłaszamy, rozciągamy, nakładamy przestudzony farsz, posypujemy żółtym serem, zostawiamy na chwilę do napuszenia. Przed pieczeniem warto spłaszczyć "pizzę". jeżeli za bardzo urosła. Pieczemy w 200 stopniach C przez około 15 - 17 minut. Na blaszce z wyposażenia piekarnika na raz mieszczą się 4 sztuki.

Chciałam się podzielić z Wami tym przepisem:
CIASTO:
1 kg mąki pszennej
50 g drożdży świeżych
1 łyżka cukru
2 łyżeczki soli
1 jajko
500-700 ml ciepłej wody (ile zabierze mąka)
5 łyżek oleju
Z drożdży, cukru, 3 łyżek wody i łyżki mąki robimy zaczyn, odstawiamy do wyrośnięcia. Wszystkie składniki ciasta łączymy, dodajemy zaczyn, wyrabiamy przez minimum 10 minut. Ciasto ma być miękki i elastyczne. Odstawiamy na ok 1-1,5 godziny (do podwojenia objętości).
FARSZ:
1 kg cebuli
600 g pieczarek (w drugiej opcji zamiast pieczarek - pokrojona w kostkę kiełbasa)
0,5 szklanki keczupu pikantnego/ kilka łyżek koncentratu
sól
pieprz
ja jeszcze dodaję do farszu odrobinę brązowego cukru
olej
300 g sera żółtego (gouda, emmentaler...)
Cebulę i pieczarki kroimy drobno, podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, dodajemy keczup/koncentrat, przyprawy i smażymy do chwili, gdy płyny odparują, farsz będzie miał charakterystyczny kolor i gęstość.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na posypany mąką blat, dzielimy na 12 części, formujemy kule,pozwalamy im odpocząć przez 5 minut. Z każdą kulę rozpłaszamy, rozciągamy, nakładamy przestudzony farsz, posypujemy żółtym serem, zostawiamy na chwilę do napuszenia. Przed pieczeniem warto spłaszczyć "pizzę". jeżeli za bardzo urosła. Pieczemy w 200 stopniach C przez około 15 - 17 minut. Na blaszce z wyposażenia piekarnika na raz mieszczą się 4 sztuki.