Pizza jak ze słupskiego Poranka

stefa

Member
Kwi 12, 2006
31
0
0
"Poranek" - bar mleczny, w którym mieści się z boku maleńka, najstarsza w Polsce pizzeria. Kupowana tam pizza, to pizza mojego dzieciństwa. Tego smaku nie da się zapomnieć
icon_smile.gif
Koleżanka mieszkająca we Włoszech (Słupszczanka z pochodzenia), postanowiła opracować przepis, który oddawał by tamten smak. Udało jej się w 99%, reszta, to sentyment ;)
Chciałam się podzielić z Wami tym przepisem:

CIASTO:

1 kg mąki pszennej
50 g drożdży świeżych
1 łyżka cukru
2 łyżeczki soli
1 jajko
500-700 ml ciepłej wody (ile zabierze mąka)
5 łyżek oleju

Z drożdży, cukru, 3 łyżek wody i łyżki mąki robimy zaczyn, odstawiamy do wyrośnięcia. Wszystkie składniki ciasta łączymy, dodajemy zaczyn, wyrabiamy przez minimum 10 minut. Ciasto ma być miękki i elastyczne. Odstawiamy na ok 1-1,5 godziny (do podwojenia objętości).


FARSZ:

1 kg cebuli
600 g pieczarek (w drugiej opcji zamiast pieczarek - pokrojona w kostkę kiełbasa)
0,5 szklanki keczupu pikantnego/ kilka łyżek koncentratu
sól
pieprz
ja jeszcze dodaję do farszu odrobinę brązowego cukru
olej
300 g sera żółtego (gouda, emmentaler...)

Cebulę i pieczarki kroimy drobno, podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, dodajemy keczup/koncentrat, przyprawy i smażymy do chwili, gdy płyny odparują, farsz będzie miał charakterystyczny kolor i gęstość.



Wyrośnięte ciasto przekładamy na posypany mąką blat, dzielimy na 12 części, formujemy kule,pozwalamy im odpocząć przez 5 minut. Z każdą kulę rozpłaszamy, rozciągamy, nakładamy przestudzony farsz, posypujemy żółtym serem, zostawiamy na chwilę do napuszenia. Przed pieczeniem warto spłaszczyć "pizzę". jeżeli za bardzo urosła. Pieczemy w 200 stopniach C przez około 15 - 17 minut. Na blaszce z wyposażenia piekarnika na raz mieszczą się 4 sztuki.

1.png

pizza+z+poranka+2.png
 

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
1
0
Stefa, wpadlam napisac, ze slyszalam kiedys o takiej pizzy, a wlasciwie o takim farszu. Bardzo dawno temu to bylo - na studiach mialam kolege i kolezanke chyba ze Slupska, a moze z okolic, i pamietam, ze kilkakrotnie wspominano owe nadzienie, bo roznilo sie od zwyklych pizzowych toppingow. Nigdy jednak jak dotad nie mialam okazji sprobowac oryginalu, ani nawet pokusic sie o rekreacje w domu bo nie zupelnie wiedzialam jak ten sos ma wygladac. Zapisuje do natychmiastowego wyprobowania.

Jakiej grubosci jest pizzowy spod?
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
1
0
Upieklam dzis pizze z rzeczonym farszem.

Wzielam 1kg cebuli, rozowej pysznosci pod nazwa Rosanna (taka moja nowa ulubiona cebula ostatnio), pocielam na mandolinie, potem pieczarki brazowe Crimini rowniez na mandolinie. Poddusilam, doprawilam, dodalam swiezego oregano, agave syrup zamiast cukru, octu czerwonego i balsamico i domowego gestego przecieru pomidorowego, doprawionego na ostro z suszonymi na sloncu pomidorami. Farsz wyszedl boski degustatorem byl moj maz.

Na farsz wylozylismy tez plastry karczochow z zalewy octowo-olejowej, ktora robilam latem.

Starlismy tez serow kilka: twardego wloskiego Piave Mezzano, cheddar i mozzarella.

Ciasto jak zwykle Reinharta (jest u nas na cinie, wpisane przez Dziunie - na nowojorska). Pieklam 10 min, w 260C. Pizza doskonala. Sos wyrazny, tresciwy i bardzo smaczny. Dziekujemy
icon_biggrin.gif


Pizza_NY_Style.jpg

 

Załączniki

  • Pizza_NY_Style.jpg
    Pizza_NY_Style.jpg
    94.1 KB · Wyświetleń: 6
Ostatnią edycję dokonał moderator:

olatka

Member
Lut 28, 2009
138
0
0
Nie jestem Słupszczanką, ale miałam okazję być w porankowej pizzerii i spróbować tego specjału. Sama nie robiłam, ale coś widzę, że czas się poprawić
icon_smile.gif

Dziękuję za przepis.