Pizza MM

Anusiaczek

Member
Wrz 14, 2004
2,084
0
0
Pizza zgodna z Metodą Montignac.

pizzamm1mk.jpg


ciasto
30 dag mąki pszennej razowej
2,5 dag drożdży
3/4 szklanki ciepłej wody
sól
1/2 łyżeczki fruktozy

sos

mały koncentrat pomidorowy
1/4 szklanki wody
bazylia, oregano, tymaianek
sól, pieprz, szczypta fruktozy
2 zgniecione ząbki czosnku


dodatki

cebula
1/2 papryki zielonej
1/2 puszki tuńczyka w sosie własnym
1/3 kostki chudego twarogu

1. Drożdże rozcieramy z fruktozą, dodajemy kilka łyżek ciepłej wody, posypujemy łyżką mąki i odstawiamy na 15 minut pod przykryciem w ciepłe miejsce.
2. Z mąki, soli, wody i zaczynu wyrabiamy ciasto, odstawiamy na chwilę do wyrośnięcia (w tym czasie przygotowujemy sos i dodatki).
3. Przecier pomidorowy i wodę dajemy do rondelka, przyprawiamy ziołami i przyprawami, gotujemy chwilę do zgęstnienia.
4. Paprykę kroimy w paski, cebulę na piórka. Dusimy chwilkę na odrobinie wody.
5. Nagrzewamy piec do 200 stopni (najlepiej gdy jest funkcja pizza).
6. Ciasto wałkujemy, układamy na wyłożonej pergaminem blaszce. Smarujemy sosem (można część zostawić do polania gotowej pizzy), układamy cebulę z papryką, posypujemy odsączonym tuńczykiem i na wierzch kruszymy twaróg.
7. Pieczemy ok. 15 minut.
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy