- Wrz 14, 2004
- 2,084
- 0
- 0
Pizza zgodna z Metodą Montignac.
ciasto
30 dag mąki pszennej razowej
2,5 dag drożdży
3/4 szklanki ciepłej wody
sól
1/2 łyżeczki fruktozy
sos
mały koncentrat pomidorowy
1/4 szklanki wody
bazylia, oregano, tymaianek
sól, pieprz, szczypta fruktozy
2 zgniecione ząbki czosnku
dodatki
cebula
1/2 papryki zielonej
1/2 puszki tuńczyka w sosie własnym
1/3 kostki chudego twarogu
1. Drożdże rozcieramy z fruktozą, dodajemy kilka łyżek ciepłej wody, posypujemy łyżką mąki i odstawiamy na 15 minut pod przykryciem w ciepłe miejsce.
2. Z mąki, soli, wody i zaczynu wyrabiamy ciasto, odstawiamy na chwilę do wyrośnięcia (w tym czasie przygotowujemy sos i dodatki).
3. Przecier pomidorowy i wodę dajemy do rondelka, przyprawiamy ziołami i przyprawami, gotujemy chwilę do zgęstnienia.
4. Paprykę kroimy w paski, cebulę na piórka. Dusimy chwilkę na odrobinie wody.
5. Nagrzewamy piec do 200 stopni (najlepiej gdy jest funkcja pizza).
6. Ciasto wałkujemy, układamy na wyłożonej pergaminem blaszce. Smarujemy sosem (można część zostawić do polania gotowej pizzy), układamy cebulę z papryką, posypujemy odsączonym tuńczykiem i na wierzch kruszymy twaróg.
7. Pieczemy ok. 15 minut.

ciasto
30 dag mąki pszennej razowej
2,5 dag drożdży
3/4 szklanki ciepłej wody
sól
1/2 łyżeczki fruktozy
sos
mały koncentrat pomidorowy
1/4 szklanki wody
bazylia, oregano, tymaianek
sól, pieprz, szczypta fruktozy
2 zgniecione ząbki czosnku
dodatki
cebula
1/2 papryki zielonej
1/2 puszki tuńczyka w sosie własnym
1/3 kostki chudego twarogu
1. Drożdże rozcieramy z fruktozą, dodajemy kilka łyżek ciepłej wody, posypujemy łyżką mąki i odstawiamy na 15 minut pod przykryciem w ciepłe miejsce.
2. Z mąki, soli, wody i zaczynu wyrabiamy ciasto, odstawiamy na chwilę do wyrośnięcia (w tym czasie przygotowujemy sos i dodatki).
3. Przecier pomidorowy i wodę dajemy do rondelka, przyprawiamy ziołami i przyprawami, gotujemy chwilę do zgęstnienia.
4. Paprykę kroimy w paski, cebulę na piórka. Dusimy chwilkę na odrobinie wody.
5. Nagrzewamy piec do 200 stopni (najlepiej gdy jest funkcja pizza).
6. Ciasto wałkujemy, układamy na wyłożonej pergaminem blaszce. Smarujemy sosem (można część zostawić do polania gotowej pizzy), układamy cebulę z papryką, posypujemy odsączonym tuńczykiem i na wierzch kruszymy twaróg.
7. Pieczemy ok. 15 minut.