- Gru 31, 2012
- 238
- 0
- 0
Pizza na szybko czyli wieczorne zamiatanie lodówki
Składniki:
Ciasto:
- 1,5 szklanki mąki pszennej (650)
- 0,5 szklanki przegotowanej wody
- 0,5 łyżeczki cukru i soli
- 2 łyżki oleju
- 12 g drożdży świeżych lub 4 g suchych
Reszta to już aktualna zawartość lodówki:
- sos cygański do posmarowania ciasta
- pieczarki
- cebula pokrojona w piórka
- resztka pomidora
- ser żółty
- papryczki peperoni
- zioła prowansalskie
Mąkę mieszamy z solą i cukrem, dodajemy drożdże i dokładnie rozprowadzamy palcami. Następnie wlewamy olej i mieszamy powoli dodając letnią wodę. Ciasto powinno być gładkie i równe oraz nie powinno kleić się do rąk. W razie problemu dosypujemy odrobinę mąki.
Odstawiamy ciasto do podrośnięcia (to ze zdjęcia miało 15 min na odpoczynek).
Foremkę smarujemy delikatnie oliwą i rozciągamy w niej ciasto (u mnie tortownica) smarujemy je sosem
i nakładamy co tam mamy posypując startym żółtym serem.
Pieczemy w 220 - 230*C przez 15 minut (do zrumienienia spodu)
Całkowity czas wykonania to około 30 minut
Smacznego

Składniki:
Ciasto:
- 1,5 szklanki mąki pszennej (650)
- 0,5 szklanki przegotowanej wody
- 0,5 łyżeczki cukru i soli
- 2 łyżki oleju
- 12 g drożdży świeżych lub 4 g suchych
Reszta to już aktualna zawartość lodówki:
- sos cygański do posmarowania ciasta
- pieczarki
- cebula pokrojona w piórka
- resztka pomidora
- ser żółty
- papryczki peperoni
- zioła prowansalskie
Mąkę mieszamy z solą i cukrem, dodajemy drożdże i dokładnie rozprowadzamy palcami. Następnie wlewamy olej i mieszamy powoli dodając letnią wodę. Ciasto powinno być gładkie i równe oraz nie powinno kleić się do rąk. W razie problemu dosypujemy odrobinę mąki.
Odstawiamy ciasto do podrośnięcia (to ze zdjęcia miało 15 min na odpoczynek).
Foremkę smarujemy delikatnie oliwą i rozciągamy w niej ciasto (u mnie tortownica) smarujemy je sosem
i nakładamy co tam mamy posypując startym żółtym serem.
Pieczemy w 220 - 230*C przez 15 minut (do zrumienienia spodu)
Całkowity czas wykonania to około 30 minut

Smacznego
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: